Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontradiktorno, ali istinito

Ljeti se najradije tuširate hladnom vodom? Više će vas rashladiti topla kupka, kažu stručnjaci

Shuttershock
17.06.2022.
u 15:30

Tople kupke su daleko učinkovitija metoda rashlađivanja od tuširanja hhadnom vodom, kažu stručnjaci.

Nakon što temperature počnu rasti, namakanje u pjenušavoj kupki vjerojatno, za razliku od hladnog tuša; vjerojatno ne zvuči privlačno, no stručnjak za kupaonicu kaže da su tople kupke daleko učinkovitija metoda rashlađivanja od tuširanja hhadnom vodom.

Dominic Lees-Bell iz Drench.com tako savjetuje da si i ljeti, koliko god 'naopako' zvučalo kadu napunite toplom vodom i okupate se za snižavanje tjelesne temperature.

Spavate na pamučnim jastučnicama? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

1/5

- Za vrijeme najvećih vrućina se ohladite vrućom kupkom, to je najučinkovitiji način - rekao je i objasnio da hladan tuš nema smisla jer kad ledena voda dotakne tijelo, ono pokušava regulirati svoju temperaturu i podići je da bude sličnija vanjskoj.

Zato bi vam, kaže, mogli biti više vruće nego da se okupate u kadi što može sniziti tjelesnu temperaturu jer stimulira termoregulacijski sustav tijela.

- Vruća kupka povećava cirkulaciju krvi kroz tijelo što rezultira 'skidanjem' temperature - kaže on.

A da zaista djeluje potvrdilo je i istraživanje organizacije National Sleep Foundation koji na svojoj stranici piše da se za vrijeme velikih vrućina kad je sobna temperatura visoka najbolje tuširati toplom vodom i ući u toplu kupku.

Kupku si je, prema američkom Nacionalnom institutu za srce, krv i pluća; najbolje pripremiti neposredno prije spavanja jer pad tjelesne temperature nakon nje može pomoći da se uspavamo i opustimo, prenosi Mirror.

Žirafi pomogli da ponovno hoda uz pomoć proteza: "Sretni smo da možemo pružiti stručnu pomoć i da imamo resurse!"

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije