Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kad grlo grebe

Liječnici savjetuju: Ne bacajte novac na sirupe protiv kašlja

sirup za kašalj
Foto: Shutterstock
15.10.2014.
u 16:04

Jeftinije je, jednostavnije i manje će vam vremena oduzeti pripravak meda i limuna, savjetuje se

Kašalj je iritantan i često praćen bolovima u grlu i uz puno čaja, meda i limuna često kako bismo ga smirili posežemo i za sirupom protiv kašlja.

I premda će upravo liječnik obiteljske medicine često biti taj koji će vas uputiti da kupite sirup, postoje i oni liječnici koji svjetuju "Ne bacajte novac".

Med i limun, tvrde, učinit će svoje.

Pobunu protiv farmaceutske industrije podigli su liječnici opće prakse u Velikoj Britaniji, uz potporu tamošnje krovne zdravstvene organizacije NHS. NHS naime navodi  kako su dokazi da sirupi protiv kašlja djeluju zanemarivi, iako mogu sadržavati sastojke koji mogu ublažiti simptome koji se povezuju s kašljem, vrućicom i začepljenim nosom, piše Daily Mail.

- Jeftinije je, jednostavnije i manje će vam vremena oduzeti pripravak meda i limuna, savjetuje se uz opasku kako se kašlja nije moguće riješiti brzo ako mu je uzrok virusna infekcija.

Farmaceutske kuće, očekivano, ne slažu se s tim tvrdnjama pa navode kako pacijenti moraju biti svjesni da sirup neće "izliječiti" kašalj, ali će pomoći pri ublažavanju simptoma.

Sirup vam vjerojatno neće odmoći, ali pripazite jer većina je puna šećera. Pomaže li ili ne, morat ćete ipak odlučiti sami za sebe.

Liječniku se obratite u slučaju sljedećih situacija:

  • ako kašalj potraje,
  • ako kašlje mala beba i to duži period,
  • ako iskašljavate krv,
  • ako vam nestaje daha,
  • ako kašljanje prati povišena temperatura.

>>Na mukama zbog peludi: 5 najčešćih zabluda o alergijama

>>Maslačak liječi rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac... Evo kako ga pripremiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije