Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za nedjeljno popodne

Ličke pole i njihovi bliži i dalji rođaci: Birate li radije original ili ušminkanu verziju?

Shutterstock
04.12.2022.
u 07:00

Jednostavno i ukusno: krumpir se prereže na pola, natrlja solju i dobro ispeče u pećnici. Pole poslužene za večeru u tmurnim i depresivnim zimskim danima pun su pogodak jer će potaknuti nastanak serotonina odgovornog za dobro raspoloženje.

Ličke pole od krumpira tradicionalno su, jednostavno i ukusno jelo. Krumpir se prereže na pola, natrlja solju i dobro ispeče u pećnici. Ne treba ga guliti ako ste uspjeli nabaviti domaći, netretirani krumpir.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Želite li se držati izvornog recepta, takvom krumpiru nisu potrebni nikakvi dodaci. Najstariji način pripreme krumpira – u pepelu – može se modificirati tako da se krumpire umota u aluminijsku foliju, ubaci u pećnicu i tako peče malo manje od sat vremena, ovisno o jačini pećnice. 

Ličke pole

Sastojci:

lički krumpir, dobro očišćen i uzdužno prerezan

sol

Priprema:

Krumpir temeljito operite, osušite te ga prerežite po dužini. U dobivene pole dobro utrljajte sol, složite ih na lim za pečenje i ubacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C. Pecite 45 minuta ili više dok pole ne dobiju zlatnožutu do smeđu boju. 

Foto: Shutterstock

Ličke pole jedu se tople te se tradicionalno poslužuju uz luk i slaninu, ličku basu, lički sir škripavac. No i drugi prilozi s vremenom su dobili na popularnosti pa pole možete poslužiti uz maslac, pršut, domaći tvrdi sir, svježi sir s vrhnjem ili kupusom začinjenim s malo maslinova ulja. Za malo složenije jelo, tijekom pečenja možete na svaku polu dodati krišku slanine ili u sredini svake pole izdubiti 'čašicu' te je napuniti mješavinom sjeckane slanine, češnjaka i papra. 

Foto: Shutterstock

Krumpir u košuljici bliski je rođak krumpirovih pola. Peče se u ljusci ili umotan u aluminijsku foliju da iznutra ostane sočan, a kožica ne izgori. Često se puni raznim nadjevima kao što su slanina, maslac, pečeni grah, piletina ili tunjevina. Tako pripremljen krumpir osobito je popularan u Velikoj Britaniji  – u 19. stoljeću zimi se prodavao na ulicama, a svakog bi se dana samo u Londonu pojelo 10 tona krumpira. U Francuskoj možete naručiti 'pomme de terre au four', obično kao prilog uz mesno jelo, a u Turskoj 'kumpir' pečen u posebnim pećnicama i punjen mekim sirom, kukuruzom, gljivama... Šveđani u restoranima poslužuju krumpir punjen nadjevom od plodova mora pod nazivom skagenröra

Švedski krumpir s nadjevom (skagenröra)
Foto: Shutterstock

Turski 'kumpir'
Foto: Shutterstock

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije