Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija u kuhinji

Lički žganci s lukom i slaninom – jelo koje je othranilo generacije danas je prava delicija

Dubravka Petric/Pixsell
03.12.2022.
u 07:00

Žganci, palenta, pura... jelo od kukuruznog brašna koje se stoljećima jede u našim krajevima, a ovisno o regiji priprema se na razne načine. Volimo je u slanoj i slatkoj varijanti, kao glavno jelo ili prženu, kao prilog uz gulaš, meso, ribu...

Danas jedemo ličke žgance obogaćene lukom i slaninom. Za pripremu treba malo više vremena, ali kad su lički žganci u pitanju ne dolazi u obzir instant palenta koja se kuha nekoliko minuta i odmah poslužuje. Kad probate ovo jelo, shvatit ćete zašto!

Foto: Dubravka Petric/Pixsell

Lički žganci s lukom i slaninom

Sastojci:

1 l vode

sol

1/2 žlice svinjske masti za kuhanje plus dodatno za prženje

1/2 kg kukuruznog brašna za palentu, grubo mljevenog

100 g slanine

1 glavica luka, rezanog na tanke kriške

Priprema:

U veliki lonac ulijte vodu, posolite je i ubacite 1/2 žlice masti. Kad voda zakipi, smanjite vatru da lagano ključa i polako sipajte kukuruzno brašno i cijelo vrijeme miješajte da se ne bi stvorile grudice. Kuhajte oko jedan sat na laganoj vatri uz neprekidno miješanje. Želite li da palenta bude mrvičasta kuhajte je duže od sat vremena, a kuhačom grebite po dnu lonca – tako ćete dobiti mrvičastu strukturu. Koricu koja se stvori na dnu lonca Ličani zovu 'greba', a iskoriste je tako da ono što se uhvatilo na dnu lonca podliju hladnim mlijekom i zatim pograbe žlicom. 

Na tavi na rstopljenoj masti popržite luk da malo povene pa dodajte slaninu i sve zajedno neka se prži još nekoliko minuta. Kad je gotovo prebacite u tanjur, preko toga stavite žgance i na njih nekoliko komadića slanine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije