Ako pregledavate odjeljak s proizvodima i zimske sorte voće nisu toliko inspirativne za vas, neka vam ovo bude podsjetnik da se voće puno hranjivih tvari može pronaći u zamrzivaču tijekom cijele godine. Prema timu od četiri istraživača s kalifornijskog sveučilišta Davis, jedan odabir posebno pokazuje veliku korist za zdravlje, piše The Healthy.
Njihovo istraživanje iz rujna, objavljeno u recenziranom časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pokazalo je da redovita konzumacija jagoda može poboljšati kardiometaboličko zdravlje. Kardiometaboličko zdravlje odnosi se na opću dobrobit srca i krvnih žila, kao i na to koliko učinkovito tijelo upravlja metabolizmom, uključujući razinu šećera u krvi i kolesterola. "Naš je pregled otkrio da redovita konzumacija jagoda ne samo da snižava kolesterol, već također pomaže smanjiti upalu, koja je ključni pokretač bolesti srca", objasnila je dr. sc. Roberta Holt, voditeljica istraživanja i nutricionistica suradnica istraživanja na Davisu.
Istraživači su pregledali podatke iz 47 kliničkih ispitivanja i 13 promatračkih studija objavljenih između 2000. i 2023. godine. Njihova otkrića pokazuju da jagode pomažu u snižavanju razine LDL (lošeg) kolesterola i triglicerida, dok također smanjuju upalu što poboljšava kardiovaskularno zdravlje i smanjuje rizik od bolesti srca. Istraživači su također otkrili da se prednosti jagoda šire i izvan zdravlja srca.
Jagode mogu podržati zdravlje mozga odgađanjem kognitivnog pada i štiteći od demencije, što je sve veća briga jer se predviđa da će se broj oboljelih utrostručiti do 2050. godine. Dakle, što točno čini jagode tako dobrima za vas? Korist za zdravlje mozga uglavnom se pripisuje flavonoidima u voću, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa koji nastaje kada se štetni slobodni radikali, nestabilne molekule koje nastaju tijekom normalnih staničnih procesa, nakupljaju u tijelu. Ti slobodni radikali mogu oštetiti stanice, proteine i DNK, pridonoseći starenju i bolestima poput demencije.
Smanjujući ovu štetu, jagode mogu pomoći u održavanju kognitivnih funkcija i održavanju mozga oštrim kako starimo. Jagode su također prepune korisnih fitonutrijenata poput polifenola koji imaju antioksidativna svojstva i vlakana koja podržavaju zdravlje srca i probavu. Jagode su također bogate vitaminom C, manganom i drugim mikronutrijentima koji pomažu kod razine energije, rada mozga i krvnog tlaka.
Osim toga, jagode odlično jačaju imunitet. Sa svojim visokim udjelom vitamina C, samo jedna šalica jagoda zadovoljava cijelu dnevnu potrebu za ovim ključnim antioksidansom što jagode čini izvrsnom namirnicom tijekom sezone prehlade i gripe. Istraživači sugeriraju da konzumacija između jedne i četiri šalice jagoda dnevno može donijeti ove značajne zdravstvene prednosti. Još bolje vijesti su da su jagode učinkovite svježe, smrznute ili liofilizirane.
Iako se jagode često nalaze na popisu "prljavih" zbog ostataka pesticida, odabir organskih jagoda može smanjiti zabrinutost zbog izloženosti kemikalijama. Međutim, i organski i konvencionalno uzgojene jagode nude sličnu nutritivnu vrijednost. Ako organski uzgoj nije dostupan, temeljito pranje jagoda ili korištenje otopine s octom može pomoći u smanjenju ostataka pesticida.
GALERIJA: Ovo je 10 supernamirnica za zdraviju zimu i dobro raspoloženje