Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Konzumacija krumpira povećava rizik od dijabetesa kod trudnica

U istraživanju je sudjelovala 21 tisuća trudnica, a rizik od dijabetesa bio je čak 50 posto veći kod onih žena koje su svakodnevno jele krumpir
15. siječnja 2016. u 00:15 1 komentara 509 prikaza
trudnoća,trudnica
Foto: Thinkstock

Žene koje tijekom trudnoće svakodnevno konzumiraju krumpire ili čips izložene su povećanom riziku obolijevanja od dijabetesa, objavili su britanski znanstvenici nakon istraživanja u kojem je sudjelovala 21 tisuća trudnica, prenosi BBC.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu BMJ, a znanstvenici objašnjavaju da je uzrok povećanom riziku od dijabetesa škrob koji može potaknuti nagli porast šećera u krvi.

Dijabetes koji se javlja u trudnoći naziva se gestacijski dijabetes i obično nakon porođaja nestaje, no u istraživanim slučajevima može postati i ozbiljan zdravstveni rizik za majku i dijete u budućnosti. Trudnice koje su sudjelovale u istraživanju, prije trudnoće nisu bolovale od neke kronične bolesti, a praćenjem je utvrđeno da se kod njih 854 tijekom trudnoće pojavio gestacijski dijabetes.

Kod trudnica koje su dva do četiri puta tjedno jele 100 grama pečenog ili kuhanog krumpira, pirea od krumpira ili pak čipsa rizik od pojave dijabetesa bio je dvadeset sedam posto veći nego kod ostalih praćenih trudnica, dok je kod onih koje su krumpir ili čips konzumirale svaki dan taj rizik porastao na čak pedeset posto.

>>Šećerna bolest globalna je epidemija

>>Antidepresivi u trudnoći povećavaju rizik od autizma kod djeteta za 87 posto

Elipso

  • kakakokoka17:

    Konzumacija alkohola povećava rizik od pijanstva . Isto koda ste to napisali. Ugljikohidrati.krompiri.seceri.dijabetes