Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE

Komadić sira dnevno odličan za zdravlje starijih osoba

sir
Arhiva Večernjeg lista
14.05.2010.
u 16:01

Testovi su tako pokazali da jedenje sira kod starijih osoba usporava propadanje imunološkog sustava.

Komad sira dnevno mogao bi biti spasonosan za zdravlje starijih osoba, tvrde znanstvenici koji su otkrili kako bi sir kao prijenosnik takozvanih dobrih bakterija mogao dobro djelovati na njihov imunološki sustav.

Testovi su tako pokazali da konzumacija sira kod starijih osoba usporava propadanje imunološkog sustava povezana sa starenjem. To je posebno važno jer zbog propadanja tijelo otežano ubija stanice tumora te smanjuje imunološki odgovor na cjepiva i infekcije.

U istraživanju su sudjelovali volonteri u dobi od 72 do 103 godine koji žive u istom staračkom domu gdje je jedna grupa svako jutro za doručak jela probiotički sir gouda, a druga grupa dobivala je placebo mjesec dana. Krvne pretrage pokazale su značajan učinak probiotičkih bakterija na organizam. Dramatično se naime povećao broj bijelih krvnih stanica koje su ključne u borbi organizma s infekcijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije