Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Koliko šalica kave dnevno bi trebali piti? Više nego što mislite, kažu stručnjaci

shutterstock
27.10.2023.
u 08:00

'Naše studije pokazuju da konzumacija napitaka s kofeinom u srednjoj životnoj dobi može biti povezana sa smanjenom vjerojatnošću fizičke slabosti u kasnoj životnoj dobi'.

Prosječni Amerikanac koji pije kavu svaki dan popije oko tri šalice dnevno, prema Nacionalnoj udruzi za kavu, ali prema novim otkrićima trebat će popiti još samo jednu kako bi stekli sve njene dobrobiti koje poboljšavaju život. Nedavna studija, objavljena u Journal of the American Medical Directors Association, otkriva da su odrasli s većim unosom kofeinskih pića bili manje slabi i imali znatno bolju fizičku funkciju kasnije u životu, prenosi New York Post.

'Kava i čaj glavni su napici u mnogim društvima diljem svijeta, uključujući Singapur. Naše studije pokazuju da konzumacija ovih napitaka s kofeinom u srednjoj životnoj dobi može biti povezana sa smanjenom vjerojatnošću fizičke slabosti u kasnoj životnoj dobi', rekao je voditelj studije i profesor Nacionalnog sveučilišta u Singapuru Koh Woon Puay u priopćenju za javnost.

VEZANI ČLANCI: 

Istraživači su ispitali podatke od 12 000 sudionika (sa sjedištem u Singapuru i kineskog podrijetla) u dobi od 45 do 74 godine tijekom 20 godina, uzimajući u obzir prehranu, povijest bolesti, sociodemografske karakteristike, visinu, težinu, razinu energije, tjelesne aktivnosti i trajanje sna.

Glavni izvori kofeina među onima koji su bili uključeni u studiju bili su kava i čaj, koji čine 84% odnosno 12% ukupnog kofeina. Od sudionika koji su pili malo kave svaki dan (68,5%), velika većina ostala je između jedne i tri šalice dnevno, dok ih je mnogo manje (4,9%) pilo četiri ili više. Tijekom intervjua, tehničari studije također su zabilježili rezultate dviju kritičnih fizičkih procjena - testa stiska ruke i vježbe ravnoteže - kako bi odredili fizičku slabost i rizik od pada među starijim volonterima studije.

GALERIJA: Sedam razloga zašto biste trebali piti kavu

1/10

Prema metodologiji studije, tjelesnu slabost određivale su najmanje dvije od četiri sljedeće osobine: iscrpljenost, gubitak težine od 10% ili više između praćenja, loša ravnoteža i slab stisak ruke. Na temelju svojih otkrića, istraživači su mogli utvrditi da je ispijanje kave, crnog čaja ili zelenog čaja u srednjim godinama neovisno povezano s uvelike smanjenim rizikom od fizičke slabosti u kasnoj životnoj dobi.

Nadalje, oni koji su pili četiri ili više šalica kave dnevno imali su značajno smanjenu vjerojatnost slabosti kasnije u životu u usporedbi s onima koji nisu pili šalicu kave dnevno. Oni koji su svakodnevno pili crni ili zeleni čaj također su pokazali znatno manje šanse za slabost u usporedbi s onima koji nisu pili čaj.

VEZANI ČLANCI: 

Istraživači su primijetili da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se pronašli specifični sastojci koji su doveli do veze između napitaka s kofeinom i fizičke slabosti. 'Potrebne su daljnje studije kako bi se potvrdile ove longitudinalne povezanosti i istražilo jesu li ti učinci na fizičku slabost posredovani kofeinom ili drugim kemijskim spojevima', rekao je Koh.

Znate li da vam kava može pomoći pri mršavljenju? Ovo su tri ključne dobrobiti:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije