Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratite pažnju

Koliko god sati spavali osjećate se umorno cijeli dan? Možda radite neku od ovih pogrešaka

Shutterstock
15.10.2020.
u 09:30

Izbjegavajte mobitel i laptop rano ujutro i radije to vrijeme iskoristite za tjelovježbu, ukusan doručak...

Promijenili ste naviku kasnog odlaska na spavanje i trudite se dobiti barem osam sati sna, ali i dalje se, iz nekog neobjašnjivog razloga, osjećate umorno kroz cijeli dan. Stručnjaci tvrde da nije dovoljan samo broj sati sna koji uspijemo 'uhvatiti' da se osjećamo dobro, već i sve male navike koje imamo kroz jutro - na koje mnogi ne obraćaju pažnju.

Prva loša navika je uzeti mobitel u ruke čim otvorite oči - i tako provesti prvih 15 - 20 minuta dana. Liječnici s Američke akademije za medicinu spavanja rekli su da krevet služi prvenstveno za spavanje, a ako ostanete u njemu dugo nakon buđenja, nikako ne možete započeti dan jer stalno imate osjećaj da je vrijeme za još malo sna.

Ako spavate idealan broj sati koliko preporučuju stručnjaci, vaše tijelo je bez tekućine otprilike 8 sati. Kada tijelo nije hidrirano kako treba, razina energije se smanjuje, a čak i blaga dehidracija rezultira umorom i razdražljivošću. Zato se preporučuje da svako jutro popijete neki napitak - obična voda, kava, čaj...

Započnite dan tjelovježbom! Kroz trening za buđenje od samo 5 minuta vodi vas poznata trenerica Suzana Štimac:

Iako se vjeruje da je najbolje tuširati se toplom vodom prije spavanja, dr. Raj Dasgupta razbija taj mit i tvrdi suprotno: "Kada utonete u duboki san, temperatura vašeg tijela se spušta. Tuširanje vrućom vodom navečer je nešto kao vježbanje - nije dobra ideja jer povećava temperaturu tijela pa je potrebno više vremena da se ono ohladi i da utonete u san. Najbolje bi bilo tuširati se ujutro i tako se bolje razbuditi."

Da je fizička aktivnost od velike važnosti, ne treba ponavljati, ali znate li da postoji određeno vrijeme u danu kada je ista najzdravija? Kada ste fizički aktivni odmah ujutro, nakon buđenja, razina energije se povećava tijekom cijelog dana. Odite u šetnju, na trčanje ili odradite kućni trening - na taj način vaše tijelo preplavit će endorfin - hormon sreće.

Još jedna zanimljiva stvar koja može pomoći da se osjećate bolje tijekom dana je glazba. Istraživači kažu da je glazba od 120 do 145 beatova u minuti najbolja za razbuđivanje. Potaknut će vas da brže izađete iz kreveta, brže vježbate, budete produktivniji, prenosi Men's Health.

Ovo je 10 najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije