Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Koliko često perete zube?

Ako zube ne perete svakog dana, čestice hrane mogu ostati u vašim ustima i prouzročiti razvoj bakterija na jeziku, u prostoru među zubima, na desnima i jeziku. Osim što uzrokuju loš dah, posljedica mogu biti i razne bolesti i infekcije.
25. kolovoza 2017. u 13:41 11 komentara 28695 prikaza
zub
Foto: Shutterstock

Održavati usnu šupljinu čistom, znači ulagati u zdrave i jake zube. Koliko biste često trebali prati zube?

Profesionalno čišćenje

Uz razvijanje dobrih navika oralne higijene, važno je posjetiti i stomatologa koji će profesionalno ukloniti tvrdokorne mrlje te naslage kamenca koje sami ne možete. Tako ćete spriječiti razvoj bolesti desni i karijesa. Prema preporukama stručnjaka, profesionalno čišćenje zubnih naslaga trebalo bi obaviti dva puta godišnje.

zub | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Koliko se često zubi moraju prati?

– Zubi se obavezno moraju prati ujutro jer se tada u ustima nalazi najveći broj bakterija koje se talože i preko dana pa ih je važno oprati i prije spavanja. Nakon ručka također je poželjno oprati zube kako biste odstranili ostatke hrane iz usta – savjetuje dr. med. dent. Adnan Šabulić i dodaje kako četkica mora biti ugodna za držanje u ruci, napravljena od mekanih vlakana koja neće oštetiti desni i caklinu.

– Iako su četkica i pasta za zube nezamjenjive, savjetujem i korištenje vodice za ispiranje te zubnog konca jer su i ti popratni elementi nužni za cjelokupnu sliku oralne higijene – napominje dr. Šabulić.

Američko udruženje stomatologa poručuje da zbog previše četkanja mogu stradati zubna caklina i desni te zbog traume može doći do povlačenja zubnog mesa i izloženosti korijena, što će u konačnici rezultirati ozbiljnijim problemima.

Cink – sastojak paste koji štiti zube

Čišćenje zubi četkicom nezamjenjiv je način oralne higijene, ali samo ako se izvodi sa zubnom pastom koja sadrži fluor i određene sastojke koji će štititi zube između pranja. Cink je jedan od sastojaka koji bi se trebao nalaziti u vašoj pasti za zube jer upravo on usporava razvoj štetnih bakterija koje se naseljavaju na površini zuba te djeluje 24 sata.

Više o tome kako do blistavog osmijeha saznajte OVDJE
 

zubi | Autor : Shutterestock Foto: Shutterestock

 

VIP izdvaja za Vas