Naslovnica Lifestyle kava

Kava pomaže u sprečavanju raka prostate?

Udruge i stručnjaci ipak savjetuju oprez uz tvrdnje kako ove rezultate trebaju potvrditi dodatna istraživanja kao i da stil života ima veliku ulogu u nastanku tumora.
14. prosinca 2009. u 08:00 0 komentara 8 prikaza
kava
Foto: Arhiva Večernjeg lista

Najnovije oružje u borbi protiv raka prostate, najčešćeg oblika raka kod muškaraca od kojeg godišnje umre 10 tisuća ljudi u Americi, mogla bi biti svakodnevna šalica kave. Naime, nova studija Medicinske škole u Harvardu otkrila je kako oni koji redovito konzumiraju ovaj napitak imaju čak 60 posto manje šanse za razvoj tog oblika raka.

Udruge i stručnjaci ipak savjetuju oprez uz tvrdnje kako ove rezultate trebaju potvrditi dodatna istraživanja kao i da stil života ima veliku ulogu u nastanku tumora. Što je do sada potvrđeno kada je rak prostate u pitanju?

Može li kava spriječiti rak prostate?

Čini se da može pomoći. Studija u SAD-u provedena je tijekom 20 godina unutar kojih je zaključeno kako su oni koji su pili kavu u manjem broju dobili rak od onih koji je nisu konzumirali. Još nije jasno koja je komponenta kave za to odgovorna, iako se smatra da nije riječ o kofeinu. Kako je studija provedena na 50 tisuća muškaraca, potrebne su dodatne analize. Također se ne savjetuje zbog ovoga povećati konzumaciju kave.

Pomažu li vitamini u prevenciji?

Jedno vrijeme se smatralo kako vitamini E i C pomažu, no istraživanja su pokazala kako imaju minimalan učinak po tom pitanju.

Utječe li prehrana na mogućnost dobivanja raka prostate?

Da. Uobičajena zapadnjačka prehrana sadrži visoke razine životinjske masti i crvenog mesa, a znanstvenici smatraju kako je upravo u tome dio razloga zašto ima toliko više oboljelih od raka prostate na zapadu nego u zemljama istoka. Također je zabilježeno kako su muškarci koji su došli iz Japana i prihvatili zapadnjačku prehranu povećali rizik od oboljenja.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.