Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrili stručnjaci

Kava ima brojne pogodnosti za zdravlje, a ove četiri ako je pijete ujutro

Shutterstock
04.11.2021.
u 07:00

Iako je potrebna umjerena konzumacija, jedna šalica kave dnevno može pomoći u čitavom nizu stvari.

Osobe koje dan započinjemo šalicom kave na to gledaju kao na nužnost, a ne kao dio zdravog doručka. Kako se ispostavilo, ta šalica zapravo je puna pogodnosti te može smanjiti rizik od čitavog niza bolesti, kao i pojačati snagu našeg mozga, kako piše Real Simple.

Esencijalni vitamini i minerali
Kava se smatra superhranom jer je puna esencijalnih vitamina i minerala poput riboflavina, pantotenske kiseline i magnezija, kao i bioaktivnih spojeva koji sprječavaju bolesti. Klorogenske kiseline su skupina polifenola prisutnih u kavi koji imaju antioksidativne učinke, a pokazalo se da pomažu u smanjenju upale.

ANKETA Gdje se u Zagrebu može popiti najbolja kava?

1/3

Smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka
Redovita konzumacija kave povezana je s prevencijom teških bolesti. Jedno istraživanje pokazalo je da pijenje tri do pet šalica dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Druga studija časopisa American Heart Association pokazala je da je ispijanje više od šalice kave dnevno povezano s 25 posto manjim rizikom od moždanog udara kod žena. Nekoliko studija je također pokazalo da unos kave može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, poput raka debelog crijeva, prostate, endometrija i raka jetre. 

Poboljšava zdravlje mozga
Kava je prirodni stimulans koji aktivira naš središnji živčani sustav, čineći da se osjećamo manje umorno, a istovremeno poboljšava našu sposobnost koncentracije, fokusiranja i brzog reagiranja. I ne samo to, kava je korisna i za naše dugoročno zdravlje mozga. Jedna studija je pokazala da je ispijanje tri do pet šalica kave dnevno u srednjoj dobi povezano sa 65 posto smanjenim rizikom od demencije i Alzheimera u kasnoj dobi.

Pomaže u jačanju metabolizma
Kao prirodni stimulans, kava je i pojačivač metabolizma. Kava ne samo da pomaže tijelu sagorijevati masnoće, već kao diuretik održava vašu probavu u pokretu. Jedno istraživanje pokazalo je da samo jedna šalica kave povećava brzinu metabolizma sudionika u mirovanju, kao i potrošnju energije i sagorijevanje masti za energiju.

[ANKETA] Halloween: "Amerikanizacija" ili još jedan dan za zabavu? Pogledajte što kažu građani!

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
12:50 04.11.2021.

razbudi brzo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije