Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle kava

Kava bez kofeina smanjuje pojavu rizika od dijabetesa

Ispijanje kave moglo bi utjecati na smanjenje pojave rizika od dijabetesa, otkrili su znastvenici sa Sveučilišta Huazhong
22. siječnja 2012. u 15:43 5 komentara 109 prikaza
'kava espreso'
Foto: ''

Ispijanje kave moglo bi utjecati na smanjenje pojave rizika od dijabetesa, otkrili su znastvenici sa Sveučilišta Huazhong. Naime, njihova je studija pokazala kako ovo piće sadrži tri sastojka koja mogu blokirati toksičnu nadogradnju proteina.

Dijabetes tipa 2 javlja se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, a kava čini se sprečava razaranje stanica koje stvaraju inzulin. Upravo iz tog razloga se nadaju kao bi neki od sastojaka kave mogli pomoći u razvoju novih tretmana za liječenje ove bolesti koja iz dana u dan povećava broj svojih žrtava.

- Sastojci koji su u igri nalaze se, zanimljivo je, čak i u kavi bez koefina, tako da u nekim slučajevima bezkofeinska kava ima čak još veći utjecaj na smanjenje rizika od dijabetesa., izjavio je voditeljs studije Kun Huang.

Trenutno su u planu nove studije koje će razjasniti koja je povezanost kave i smanjenja rizika od dijabetesa od kojeg samo u Velikoj Britaniji boluje 2,8 milijuna ljudi, a smatra se da ga čak još milijun osoba ima no nije toga ni svjesno.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • Felicijen:

  I tako bolesnici neće umrijeti od dijabetesa nego od povišenog tlaka. Koje li sreće !

 • Avatar bereza
  bereza:

  Povišeni tlak sam po sebi nije bolest, on ne boli, i od njega se ne umire. Međutim, povišeni tlak je indikator poremećaja stanja krvožilnog sustava, i ako je dugotrajno povišen, znači da su žile sužene, možda već i ovapnjene. To ... prikaži još! znači da je srce pod većim opterećenjem, te da je moguć nastanak ugruška koji se u nekom trenutku može osloboditi i izazvati moždani udar.

 • sandrina:

  Potpuno krivo!! Pisac ovih redaka je naveo dijabetes tipa 1, ili mladenački dijabetes, jer u tom slučaju gušterača ne luči inzulin i u tijelu ga nema dovoljno, za razliku od tipa 2, kada se inzulin normalno luči, ali nije više ... prikaži još! učinkovit.. Non stop se krivo piše o dijabetesu!!!