Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sagorijevanje kalorija

Kalorije trošite i kada ne radite ništa: Ovoliko ih potrošite u danu!

Shutterstock
23.02.2024.
u 13:30

Ovisno o vašoj dobi i spolu, dnevno možete sagorjeti od 1300 do 2000 kalorija ne radeći ništa

Sigurno ste čuli da je potrebno potrošiti više kalorija nego što ste ih u organizam unijeli ako želite izgubiti višak kilograma, ali evo kako to zapravo funkcionira. 

Istina je da vaše tijelo nikada ne prestaje sagorijevati kalorije. Tijekom jednog dana prirodno sagorijevanje kalorija vašeg tijela bez ikakve aktivnosti može se kretati od 1300 do više od 2000, ovisno o vašoj dobi i spolu. Dakle, kako i zašto sagorijevate kalorije čitajući, spavajući ili provodeći duge sate na kauču? Odgovore na pitanja ima stručnjakinja za kontrolu težine, dr. med. Marcia Griebeler.

VEZANI ČLANCI:

 

Uz toliko razgovora o sagorijevanju kalorija usmjerenih na gubitak težine, često se zanemaruje pravi razlog koji stoji iza kalorijskih potreba vašeg tijela. Nije riječ o brojevima na vagi, riječ je o preživljavanju. "Da biste živjeli, morate sagorjeti kalorije", kaže dr. Griebeler. "Vaše tijelo sagorijeva kalorije kako bi pumpalo vaše srce, disalo, razmišljalo... radilo sve. To stalno sagorijevanje za održavanje vašeg tijela poznato je kao vaš metabolizam. Da budemo malo precizniji, vaša bazalna metabolička stopa odnosi se na minimalni broj kalorija koje su vašem tijelu potrebne za funkcioniranje. Dakle, kako ne radite ništa, vaše je tijelo još uvijek zaposleno i sagorijeva kalorije kako bi održalo sve sustave operativnima", objasnila je. 

Potrebe za energijom variraju od pojedinca do pojedinca, ovisno o čimbenicima kao što su dob, spol, sastav tijela i razina tjelesne aktivnosti. Za održavanje tjelesne težine potrebno je uravnotežiti energiju dobivenu hranom s onom koja se potroši na dnevnoj bazi. Da biste izgubili na težini, potrošnja energije mora premašiti unos, a da biste se udebljali, unos energije mora premašiti potrošnju. 

GALERIJA: Ovo je 6 jednostavnih načina kako da poboljšate svoje zdravlje! 

1/16

Vježbanjem se troši više kalorija: Ako dodamo računici i tjelesnu aktivnost, sigurno se troši više kalorija. Različiti tipovi aktivnosti troše različit broj kalorija. Ako vaša vaga pokazuje 72 kilograma i sat vremena ste proveli u teretani, mogli biste potrošiti otprilike ovoliko kalorija: 

  • eliptična mašina: 365 kalorija
  • golf: 314 kalorije
  • trčanje: 606 kalorija 
  • hodanje: 314 kalorije 
  • vožnja bicikla: 292 kalorije
  • planinarenje: 435 kalorija

Najbolji način za potrošnju više kalorija je dodatna tjelovježba. Za sad je potvrđeno kako se metabolizam usporava kako osoba stari, ali postoje načini da ga malo ubrzate ako radite na jačanju mišića jer upravo oni trebaju nešto više energije od masnoća. Veća mišićna masa znači i veću potrošnju kalorija. 

 Znanstvenici došli do novih saznanja kada je najučinkovitije vježbati ako želite zdravije srce!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije