Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važno je znati

Kako spriječiti krumpir da proklija i zašto ga se ne smije držati pokraj luka

shutterstock
18.08.2020.
u 12:30

Danas se obilježava Međunarodni dan krumpira.

Jednostavno i brzo se pripremaju, dolaze u mnogim vrstama i oblicima, a mogu se napraviti na bezbroj načina. Krumpir je neobičan mali gomolj koji je odigrao važnu ulogu u svjetskoj povijesti i bio je primarni izvor hrane za cijeli narod. Prvo se uzgajao u južnom Peruu i sjeverozapadnim područjima Bolivije, negdje između 5000 i 8000 godina prije Krista. Od tog trenutka nadalje, raširio se diljem svijeta i postao jedna od osnovnih namirnica mnogih kultura. Krumpir svoj dan ‘slavi’ danas, 18. kolovoza, a mi vam donosimo kako da spriječite njegovo proklijavanje i produljite mu vijek trajanja.

Jedan od najlakših načina kako spriječiti proklijavanje krumpira je uz pomoć jedne jabuke. Sve što trebate napraviti je staviti jednu jabuku u sredinu svoje posude ili vreće s krumpirom. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni plin koji sprečava nastanak korijena i proklijavanje krumpira.

Također je važno izbjegavati spremanje krumpira u plastične vrećice, uvijek su bolje papirnate vrećice, kartonske kutije ili plastične posude. Plastične vrećice onemogućavaju mu ‘disanje’, što značajno skraćuje njegov vijek trajanja. 

Uvijek ih spremajte na hladno, vlažno i mračno mjesto. Najbolje mjesto za to su podrum ili garaža, a može se spremati i u hladnim ostavama. No nikad ih nemojte spremati u hladnjak jer preniske temperature pretvaraju njegov škrob u šećer te mu mijenjaju okus.

Držite ga što dalje od luka! Krumpir i luk oboje ispuštaju plinove od kojih oba povrća brže trule i kvare se.

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije