Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno

Kako smanjiti režije za plin?

kalorimetar grijanje
Foto: Thinkstock
1/2
06.11.2017.
u 11:20

Kako vam računi za plin ove zime ne bi bili preveliki evo nekoliko savjeta kako da vam u domu bude toplo a da cifra na računu bude razumna.

Plin je najjeftiniji energent u Hrvatskoj. Trošimo ga za grijanje naših kućanstava, kuhanje te generiranje tople vode. Kako biste ove zime svoje račune za  plin držali pod kontrolom i omogućili njihovu optimalizaciju, posegnite za nekim od savjeta u nastavku.

Ugodnost sobne temperature varira od osobe do osobe. Bez obzira na to, tijekom dana u stanu bi trebalo održavati prosječnu temperaturu od otprilike 20°C, a tijekom noći dovoljno je sustav održavati na 15°C.

Svako pregrijavanje prostorija znači veće troškove grijanja, jer za svaki °C iznad preporučene temperature, troškovi grijanja rastu najmanje 5 %.

Željene temperature doma

Postoje preporučene prosječne temperature za pojedine prostorije. One održavaju toplinsku ugodnost, a da pritom ne rasipaju energiju:

hodnik 14-17°C,
spavaća soba 17°C,
kuhinja 17-21°C,
radna soba 17-21°C,
dnevni boravak 20-23°C,
kupaonica 23°C,
ostave i stubišta se ne griju,
preko dana kad nikoga nema kod kuće 16°C ,
za vrijeme zimskog godišnjeg odmora 10°C.
Snizite li temperaturu u prostoru za samo 1°C, godišnje možete ostvariti uštedu od 5 posto energije za grijanje.

Kako se još pripremiti za sezonu grijanja pročitajte na portalu Kreni zdravo. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:00 06.11.2017.

Kakvi su ovo savjeti - tijekom dana 20, a noći 15? Pa onda ti ni ne treba grijanje :) Svatko tko ima ženu zna da je 20 hladno, a tek 23 je toplo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije