Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Drva su nabavili usred ljeta, a od danas su topli i radijatori

Sve više građana koji žive u kućama prelazi na grijanje na drva jer deset metara cjepanica dođe 3500 kuna, što je dovoljno za cijelu sezonu
20. rujna 2017. u 09:42 5 komentara 2749 prikaza
Dubravka Štrković na drva se grije već godinama
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Djeca u zagrebačkim vrtićima, učenici u školama te korisnici domova zdravlja i domova za starije i nemoćne koji se griju putem Toplane danas će prvi osjetiti tople radijatore pod prstima. Te će ustanove kao prioritetne prve dobiti grijanje, a potom će iz HEP-Toplinarstva toplu vodu uputiti i stambenim te poslovnim zgradama u kojima su završeni svi radovi na unutarnjim instalacijama i koje su spremne za prihvat toplinske energije.

Važna obavijest HEP-Toplinarstvo objavilo kada počinje sezona grijanja

Cijena ovisi o izolaciji zgrade

– Stanovnike zgrada u kojima se još uvijek provode radovi na unutarnjim instalacijama pozivamo da ih što prije završe, a njihove predstavnike suvlasnika da dostave pisanu izjavu o završetku radova i ispravnosti unutarnjih instalacija grijanja kako bi se u svim zgradama moglo uključiti grijanje – kaže Zdravko Zajec, direktor HEP-Toplinarstva. S hladnijim danima povećanu potrošnju plina zabilježili su i u Gradskoj plinari.

– Posljednja tri dana potrošnja je veća 20 posto u odnosu na dnevnu količinu tijekom kasnog ljeta, kada su temperature iznosile 20°C – kaže Davor Šestan, glasnogovornik Plinare, dodajući kako nema najava da će se cijene mijenjati u sezoni koja dolazi. Dok je ukupan trošak za grijanje prosječnog stana veličine 60 kvadrata u Zagrebu u protekloj ogrjevnoj sezoni (od listopada 2016. do svibnja ove godine) za one koji se griju preko Toplane iznosio 381,78 kn s PDV-om, cijena grijanja plinom ove sezone tako bi trebala biti, za istu kvadraturu, oko 300 kuna.

– Oko 90 posto kupaca (kućanstva) spada u tarifni model TM2, u kojem plin plaćaju po cijeni od 22,59 lipa po kWh (bez PDV-a), odnosno po prostornom metru 2,71 kunu – kaže Davor Šestan. No koliko će pojedina obitelj potrošiti, dodaje Igor Sutlović, profesor na Zavodu za termodinamiku, strojarstvo i energetiku Fakulteta kemijskog inženjerstva, najviše ovisi o tome koliko je zgrada u kojoj žive izolirana, otvaraju li često prozore, griju li cijeli stan, koliko često griju...

Dvije tisuće kuna mjesečno

No plin ne ispada najjeftiniji energent kada se govori o kućama. Mnoge obitelji u prigradskim naseljima “prešle” su na drva kao najisplativiju opciju. Jer u kući od 150 kvadrata račun za plin znao se penjati i do 2000 kuna.

– Kod nas u Gračanima nema tko se ne grije na drva. Mi smo svoja nabavili još u kolovozu. Deset metara ispiljenih cjepanica, koliko je dovoljno za cijelu sezonu, platili smo 3500 kuna, a ako je zima jaka, pomažemo si peletima – ističe Dubravka Štrković.

Euro coins are seen in front of displayed logo of Gazprom in this picture illustration taken in Zenica, April 21, 2015. The European Union will launch a legal attack on Russian gas giant Gazprom this week, ramping up tensions with Moscow, when antitrust a KLJUČNI DOBAVLJAČ Ruski Gazprom i PPD ugovorili desetogodišnu isporuku plina Analiza Strategijom ‘guraju’ solare i vjetar, a to će dovesti do skupe struje milan bandić Zagrebački gradonačelnik Bandić: Cijena plina u Zagrebu neće rasti

 

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Vito:

    Drva su nabavili usred ljeta, a od danas su topli i radijatori - Foto: Petar Glebov ::: Kako ste uspjeli uhvatiti sestru Angele Merkel da vam pozira pred fotoaparatom???

  • djakputnik:

    Kaj je to Merkelica? Sprema se na gubitak izbora?

  • Deleted user:

    Da, svakako pouka našim političarima kak Angela dela, a ne priča okolo nebuloze, kao naši političari! Naj lakše je sve poskupiti, a sebi dati ogromne plače, drugi neka se smrzavaju uz nadasve glupe uređaje za mjerenje topline, koji ne pokazuju ... prikaži još! ništa! To nema veze sa Julima, Kalorijama! Dimi se, pa dimilo se i našim starcima? Vozite na struju ili Vodik, pa nebu zagađenja! Tada ćemo se i mi ostali moći grijati na vodik! Treba malo znanja, destilirana voda i eto, centralno već grije? Zapitajte se radije što naše Toplane rade godinama, a stotine godina su u zaostatku? Vodu ili paru griju najskuplje što se danas može?