Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA GRIJANJA

Drva su nabavili usred ljeta, a od danas su topli i radijatori

Dubravka Štrković na drva se grije već godinama
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
20.09.2017.
u 09:42

Sve više građana koji žive u kućama prelazi na grijanje na drva jer deset metara cjepanica dođe 3500 kuna, što je dovoljno za cijelu sezonu

Djeca u zagrebačkim vrtićima, učenici u školama te korisnici domova zdravlja i domova za starije i nemoćne koji se griju putem Toplane danas će prvi osjetiti tople radijatore pod prstima. Te će ustanove kao prioritetne prve dobiti grijanje, a potom će iz HEP-Toplinarstva toplu vodu uputiti i stambenim te poslovnim zgradama u kojima su završeni svi radovi na unutarnjim instalacijama i koje su spremne za prihvat toplinske energije.

Cijena ovisi o izolaciji zgrade

– Stanovnike zgrada u kojima se još uvijek provode radovi na unutarnjim instalacijama pozivamo da ih što prije završe, a njihove predstavnike suvlasnika da dostave pisanu izjavu o završetku radova i ispravnosti unutarnjih instalacija grijanja kako bi se u svim zgradama moglo uključiti grijanje – kaže Zdravko Zajec, direktor HEP-Toplinarstva. S hladnijim danima povećanu potrošnju plina zabilježili su i u Gradskoj plinari.

– Posljednja tri dana potrošnja je veća 20 posto u odnosu na dnevnu količinu tijekom kasnog ljeta, kada su temperature iznosile 20°C – kaže Davor Šestan, glasnogovornik Plinare, dodajući kako nema najava da će se cijene mijenjati u sezoni koja dolazi. Dok je ukupan trošak za grijanje prosječnog stana veličine 60 kvadrata u Zagrebu u protekloj ogrjevnoj sezoni (od listopada 2016. do svibnja ove godine) za one koji se griju preko Toplane iznosio 381,78 kn s PDV-om, cijena grijanja plinom ove sezone tako bi trebala biti, za istu kvadraturu, oko 300 kuna.

– Oko 90 posto kupaca (kućanstva) spada u tarifni model TM2, u kojem plin plaćaju po cijeni od 22,59 lipa po kWh (bez PDV-a), odnosno po prostornom metru 2,71 kunu – kaže Davor Šestan. No koliko će pojedina obitelj potrošiti, dodaje Igor Sutlović, profesor na Zavodu za termodinamiku, strojarstvo i energetiku Fakulteta kemijskog inženjerstva, najviše ovisi o tome koliko je zgrada u kojoj žive izolirana, otvaraju li često prozore, griju li cijeli stan, koliko često griju...

Dvije tisuće kuna mjesečno

No plin ne ispada najjeftiniji energent kada se govori o kućama. Mnoge obitelji u prigradskim naseljima “prešle” su na drva kao najisplativiju opciju. Jer u kući od 150 kvadrata račun za plin znao se penjati i do 2000 kuna.

– Kod nas u Gračanima nema tko se ne grije na drva. Mi smo svoja nabavili još u kolovozu. Deset metara ispiljenih cjepanica, koliko je dovoljno za cijelu sezonu, platili smo 3500 kuna, a ako je zima jaka, pomažemo si peletima – ističe Dubravka Štrković.

 

Komentara 5

VI
Vito
09:41 21.09.2017.

Drva su nabavili usred ljeta, a od danas su topli i radijatori - Foto: Petar Glebov ::: Kako ste uspjeli uhvatiti sestru Angele Merkel da vam pozira pred fotoaparatom???

DJ
djakputnik
10:23 20.09.2017.

Kaj je to Merkelica? Sprema se na gubitak izbora?

DU
Deleted user
12:49 20.09.2017.

Da, svakako pouka našim političarima kak Angela dela, a ne priča okolo nebuloze, kao naši političari! Naj lakše je sve poskupiti, a sebi dati ogromne plače, drugi neka se smrzavaju uz nadasve glupe uređaje za mjerenje topline, koji ne pokazuju ništa! To nema veze sa Julima, Kalorijama! Dimi se, pa dimilo se i našim starcima? Vozite na struju ili Vodik, pa nebu zagađenja! Tada ćemo se i mi ostali moći grijati na vodik! Treba malo znanja, destilirana voda i eto, centralno već grije? Zapitajte se radije što naše Toplane rade godinama, a stotine godina su u zaostatku? Vodu ili paru griju najskuplje što se danas može?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije