Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kako ostati vitki za blagdana

U prosjeku se žene tijekom blagdana udebljaju 2, 5 kilograma. Kako biste izbjegle takav scenarij potrebno je malo samokontrole i puno dobre volje
19. prosinca 2009. u 17:30 5 komentara 4 prikaza
blagdani
Foto: Arhiva Večernjeg lista

Kako ovih blagdana nebiste upale u prosječnu žensku zamku - 2,5 kilograma viša, morate se dovesti u stanje samodiscipline. Istraživanja su potvrdile da žene tijekom blagdana unose u organizam 700 kalorija više dnevno. To nije rezultat gladi, nego mentalnog stanja u tim danima. Hrana koja je dostupna u obilnim količinama, u organizam se unosi podsvjesno. Naravno, nakon blagdana žene su deblje, i to za oko dva kilograma koja je kasnije vrlo teško skinuti.

Dr. Roberts kaže da pravi božićni izazov nije hrana koju jedemo, nego okolnosti u kojima jedemo. Istraživanja su pokazala da žena na dan Božića pojede oko 3.000 kalorija, što je znatno više od potrebnog za normalno funkcioniranje organizma. Kako se to ne bi ponovilo i ovih blagdana, poduzmite nekoliko potrebnih koraka:

Jedan od načina na koji možete spriječiti debljanje je da obrocima dodate i od 100 do 150 grama cjelovitih žitarica. Možete ih, primjerice, posuti po salati ili ih par dana prije stavite u mlijeko pa ih dodajte obroku kao prilog. Kad navečer osjetite glad, umjesto podgrijane purice ili drugoga mesa pojedite žitarice.  Imat ćete osjećaj sitosti i automatski ćete unositi manje količine hrane u sebe.

Ovih blagdana budite pametniji i ne unosite u sebe hranu koju ionako ne volite. Sačuvajte prostor za ono što stvarno volite. Stručnjaci preporučuju da uvijek birate domaće pripremljenu hranu, a ne kupovnu. Ono što je sigurno ondje su aditivi koji je dugo održavaju jestivom. Stoga, samo domaće! Nastojte se uopće i ne naći u situaciji u kojoj će vam hrana čiji niste ljubitelj biti pod nosom. Na taj način izbjeći ćete iskušenje.

Kad sjednete za božićni stol, za društvo birajte  mršave ljudi koji će si u tanjur stavljati manje količine hrane. To će podsvjesno utjecati na vas, pa ćete i vi jesti manje.

Slatke darove koji su vas dočekali pod borom poklonite maloj nečakinji, susjedu, prijateljici...

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • fićo:

    pustite ljude da jedu ako im se jede

  • petrovve:

    samo da kazem da potpuno podrzavam komentare koji su tu... Toliko gluposti nisam vec dugo procitala na jednom mjestu....Ako ne zelis za vrjeme blagdana koji kilogram vise,mozes opet sve jesti ali u manjim kolicinama. Da je u covjekov bioloski system ... prikaži još!stem opredjeljen za konzum zitarica(samo zitarica)...ne bi bio covjek,nego zivotinja.. Mora da se autzori ovog clanka prezderavaju,pa sa sebe snose na druge..Sjest i pozvat samo mrsave za blagdane,sram vas bilo je diskrinimiranje onih koji nisu mrsavi. Hvala bogu pa nisam jedno ni drugo,nego normalno razvijena zena...prema tome vase predlaganja zadrzite za sebe,i dao bog pa bili sami cijelih blagdana.

  • nettko:

    BOLJE SE SEXAJTE NEGO EXAJTE..........i kile idu dole........