Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lako je

Kako održavati težinu nakon 50. godine? Držite se ovih jednostavnih savjeta

Shutterstock
11.03.2019.
u 11:53

Tijelo se bitno mijenja kad pređete 50., ali to ne znači da morate prestati s nekim navikama

Zapravo biste trebali nastaviti s dobrim navikama i stvoriti neke nove ili ih malo prilagoditi. Što se prehrane tiče, nakon pedesete godine života trebali biste jesti što više povrća i voća, a što manje mesa. Na prehranu izrazito treba paziti, prenosi MensHealth

Osim toga, treba izbjegavati slatka ili zaslađena pića, gazirano. Prebacite se na prirodne sokove, kavu pokušajte piti bez šećera i previše mlijeka, a najbolje bi bilo da ujutro za doručak iscijedite svježi sok od naranče ili nekog drugog omiljenog voća.

Starenjem se usporava metabolizam, a uz to ide i smanjenje tjelesne aktivnosti osoba pa se potrebe za energijom mogu smanjiti. Dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 50 do 75 godina, a u svakom sljedećem desetljeću trebali biste unos smanjiti za još 10 posto.

Ne izbjegavajte tjelovježbu. Potražite ono što vaše tijelo može podnijeti. To može biti i obična šetnja ili prilagođeni program s utezima, za koje stručnjaci kažu da su vrlo važan "alat" za tjelovježbu nakon 50. Treba raditi na mišićnoj masi, jer ona opada za dva do tri posto svakih deset godina. Isprobajte nešto poput joge, jednostavno je, a tijelo će učiniti gipkim i čvrstim. 

Neki savjetuju i da nakon 50. godine isprobate povremeni post. Povremeni post je period u kojem se izmjenjuju razdoblja normalne prehrane i razdoblja posta. Dakle, mijenja se vrijeme kada jedete.

Da bi se probavila hrana koju ste konzumirali, potrebno je određeno vrijeme. Kada periodički postite, vaše tijelo neće imati izvor energije pa će zato koristi masnoću iz tijela. I tako mršavite, odnosno topite masti.

U videu pogledajte još savjeta za održavanje zdravog života nakon 50. godine života

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
14:32 11.03.2019.

Kako održavati težinu nakon 50. godine?..... ahahaaaa, jel to za hrvate koji su zivjeli u pecinama dok im dezurni copypasteri sa vecernjeg nisu poceli prosvjetljivati pamet. za ostale je odavno poznato da moras potrositi vise kalorija nego ih pojedes ako zelis održavati težinu nakon 50. ili bilo koje druge godine.

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
12:58 11.03.2019.

Tjelovježba i ne izbjegavati meso nego tjesteninu, kruh, krompir, sve slatko i gazirana pića.

PR
prajdali100
16:42 11.03.2019.

Mogu oni pisati što god hoće ali mesa, krompira i luka se nikada neću odreći.Do jučer su tupili da jaja ne valjaju, da svinjska mast ne valja.... a sve je to odlično !!! Kako su ono rekli drevni Grc:" Spoznaj sebe i drži mjeru". P.S. i čvarci su dobri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije