Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meteoropati

Kako nagle promjene vremena, poput ove u Hrvatskoj, utječu na zdravlje?

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
17.06.2019.
u 12:53

Tipični simptomi osjetljivosti na vremenske promjene su vrtoglavica, glavobolja, migrena, mučnina, visok ili nizak krvni tlak...

Učestala i nagla promjena vremena, kao što su mijenjanje tlaka, temperature i vlažnosti zraka, smanjenje dnevne količine svjetlosti te mnoge druge promjene mogu se u najmanju ruku nepovoljno odraziti na zdravstveno stanje našeg organizma. Primjerice, vjetar povezujemo s neraspoloženjem i smanjenom koncentracijom jer s njegovom pojavom dolazi do elektrostatičkih promjena u atmosferi. 

Sinoć nas je nakon nekoliko izrazito vrućih dana i visokih temperatura dočekala kiša i jaka grmljavina. Olujno nevrijeme u obliku grmljavine i vjetra ohladilo je građane Zagreba koji se već neko vrijeme "kuhaju" na vrućih 30 i nešto stupnjeva. Neke dijelove Zagreba poharala je jaka kiša, a temperatura zraka  u kratkom vremenu spustila se za više od 10-ak stupnjeva, kako smo prije pisali. Danas i sutra također nas očekuje svježije vrijeme i nešto niže temperature. Utorak će tako biti promjenjiv, a zatim nas ponovno čeka zatopljenje.

Tipični simptomi osjetljivosti na vremenske promjene su vrtoglavica, glavobolja, migrena, mučnina, visok ili nizak krvni tlak. Također osjećamo i pojačanu osjetljivost, osjećaj nelagode i pospanost, a nerijetko se javlja i mišićna bol te bol u zglobovima. Ne postoji dobna skupina koja nije pogođena tegobama prouzročenima promjenom vremena, a među najugroženije spadaju ženske osobe srednje dobi. 

Tegoba do kojih dolazi prilikom vremenskih promjena definiraju se kao meteoropatija, a one koji pate od te moderne bolesti meteoropatima. Da bi se organizam priviknuo na negativne utjecaje vremena, bitno je što više boraviti na svježem zraku bez obzira na vremenske prilike. Poželjno je i izbjegavanje alkoholnih pića jer ona potiču gubitak tekućine, kako piše Ordinacija.hr.

Foto: Thinkstock

– Pod utjecajem vremenskih promjena dolazi do pojačanog lučenja hormona prednjeg režnja hipofize ACTH (hormon stresa), a smanjuje se lučenje endorfina, koje često nazivamo i hormonima sreće. Zbog relativnog manjka endorfina dolazi do povećane osjetljivosti, ne samo u smislu smanjenog raspoloženja, već i tjelesnih manifestacija, kao što su povećana osjetljivost mišićnog, tetivnog i živčanog sustava. Stoga se pod utjecajem loših meteoroloških prilika može javiti glavobolja, umor, nesanica, bolovi u kostima, vrtoglavica, razdražljivost, smetnje koncentracije i pozornosti, a kod kroničnih bolesnika može doći do pogoršanja simptoma kronične bolesti – upozorava dr. Sanja Škrnički Kršek za Ordinaciju.

Pitali smo građane kako kiša utječe na njihovo raspoloženje:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije