Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti psihologa

Kako izbjeći svađe s partnerom za vrijeme Eura?

Čakovec, navijači (1)
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
13.06.2012.
u 10:40

Važno je prepoznati svoj odnos s partnerom. Ako možete razlikovati nalazite li se u odnosu odrastao - odrastao ili odrastao - dijete vezi, znat ćete se postaviti i nostiti s njihovim raspoloženjima...

 

Europsko prvenstvo u punom je jeku, no osim uživanja u nogometu i igri vlastite reprezentacije, mnogi će se naći u neugodnim situacijama s partnerom. Pogotovo ako je lud za nogometom i jedan je od onih koji su kupili novi televizor sa savršenom veličinom ekrana kako im na utakmici ne bi promaknuo nijedan detalj. No, među zagriženim nogometnim fanovima, napetost tijekom navijanja i briga oko rezultata može dovesti do dubljih psiholoških problema pa i odvesti u tjeskobu i depresiju.

Prema nedavnoj britanskoj studiji napetost tijekom Eura neće rasti samo kod produžetaka s penalima, nego i među partnerima jer je čak 20 posto Britanaca priznalo da je iskusilo tijekom prijašnjih utakmica i prvenstava probleme u vezama.

Iako može nervirati pričanje za vrijeme prijenosa utakmice kao i postavljanje pitanja, najteži je grijeh otkriti rezultat prije nego je partner stigao odgledati cijeli meč, pokazala je studija Samsunga.

- Euro može biti pravi "vlak smrti" s ekstremnim emocionalnim padovima i usponima u vrlo kratkom vremenu - kaže psiholog David Lewis koji pruža podršku nogometnim ljubiteljima i onima koji navijaju jer su se kladili.

- Morate prepoznati svoj odnos s partnerom. Ako možete razlikovati nalazite li se u odnosu odrastao - odrastao ili odrastao - dijete vezi, znat ćete se postaviti i nositi s njihovim raspoloženjima.

U prvom odnosu, govori on za Huffingtonpost, ne bi trebalo biti problema jer stres nikad neće pomutiti vezu ako će partneri problem nadići normalnom komunikacijom, međutim ako se nalazite u vezi s muškarcem koji u takvim situacijama podjetinji, mogu pomoći tehnike opuštanja kako bi se izbjegao sukob.

- Puno se ljudi ponaša kao djeca kada je u pitanju nogomet, ali najvažnija stvar je da partner prepozna te snažne emocije i podsjete svog partnera da je potrebno da ostanu u 'zoni' odnosno smireni - kaže Lewis i dodaje da je vrlo važno partneru ukazati da se koncentrira na utakmicu umjesto da se živcira i svađa s televizorom.

Tijekom poluvremena ravnopravnom partneru možete predložiti da se ustane od kauča i prošeta, kako bi se opustio, dok bi partneru koji se pretvara u dijete dok navija trebalo predložiti vježbe disanja.

Evo još nekoliko savjeta kako opustiti i riješiti stresa svog partnera za vrijeme Eura:

Prije utakmice: Ako osjećate da se uzbuđenje pretvara u tjeskobu, primjenite klasične tehnike opuštanja prije nego se situacija otme kontroli. Duboko disanje u stojećem stavu ublažit će "visoki napon".

Za vrijeme utakmice: Kad živciranje raste, vjerojatno ćete primjetiti da mu je lice postalo blijedo. Kako bi mu snizili temperaturu, namočite ručnik u vodu i na kratko ga stavite u zamrzavanje, a kad se dovoljno ohladi omotajte mu ga oko vrata, kao što to i tenisači rade za velikih vrućina. Na taj ćete mu način pomoći da trenutno opusti napete mišiće i povrati normalnu cirkulaciju.

Poslije utakmice: Igra je gotova, vaš partner je ili oduševljen ili razočaran rezultatom. Svejedno ga natjerajte da ustane i izvije ruke prema stropu kako bi se istegnuo. Vjerjatno je sjedio na kauču s glavom u televizoru, i vrlo je vjerojatno bio u skvrčenom položaju s pritisnutom dijafragmom. Vrijeme je da se uspravi i prodiše. Ako ga još "pere" adrenalin, mogao bi pokušati smanjiti napetosti tresući ruke petnaestak sekundi kao da su mokre i želi ih osušiti. To će ga simbolično riješti nakupljenih negativnih emocija.

 

 

Komentara 4

SI
sisacka
11:42 13.06.2012.

Bonus penis,pactum domus.

LI
liliZG
11:09 13.06.2012.

najjednostavnije mu je predložiti malo sexa , to će ga opustiti i smiriti.......

KA
karambita
13:58 13.06.2012.

nadjes drugog koga loptanje ne interesira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije