Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjegnite ih

Kajganu možete upropastiti na mnogo načina: Kuhari upozorili na 4 klasične pogreške

shutterstock
14.06.2022.
u 11:30

Umjesto mlijeka zamućenim jajima dodajte malo vode koja će kajgani dati prozračnu teksturu, savjetuje kuharica Anne Burrell

Iako priprema kajgane ne zahtjeva veliko kulinarsko znanje i vještinu, ovo se jednostavno jelo, čini se, može upropastiti na mnoge načine. Tako na primjer preduga priprema vodi do 'teksture gume', a pretjerano mućenje jajima daje teksturu kaše. 

Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete

1/5

Profesionalni kuhari ipak znaju koje su najčešće pogreške kuhara amatera, a ovo su njihova četiri najbolja savjeta:

1. Prije pripreme jaja uvijek procijedite 

Kuharica Nyesha Arrington iz emisije Bravo Top Chef kaže da bi se jaja zbog teksture uvijek trebala procijediti prije pripreme.

– Umutite kajganu, a zatim smjesu procijedite jer albumin (protein iz jaja s 80% bjelančevina) ima velik udio vode i ne otapa se – kaže Arrington i dodaje da ćete tako dobiti lijepu, glatku teksturu.

2. Jaja začinite tek kad su gotova

Gordon Ramsay kaže da razni začini pripreme, a posebno dodavanje soli, mogu promijeniti teksturu jaja pa je u svom YouTube videu o pripremi kajgane; koji je pogledan čak 40 milijuna puta; slavni kuhar upozorio da se ne treba prerano začiniti.

– Ako odmah u smjesu dodate sol, ona će jaja donekle razgraditi i dobiti će vodenastu teksturu – kaže Ramsay koji umjesto soli ili papra umućenim jajima odmah dodaje maslac, a tek na kraju sol, papar i vlasac.

3. Umjesto mlijeka dodajte malo vode

Iako mnogi misle da je mlijeko zaslužno za kremastu teksturu kajgane, to uopće nije tako, a mnogi kuhari tvrde da će ih ono samo razrijediti.

– Osobno radije dodam malo vode jer ona daje prozračnu teksturu – kaže kuharica Anne Burrell, a voda bi također trebala spriječiti da se smjesa zgusne i otvrdne. 

4. Tavu održavajte na srednje jakoj vatri 

Mnogi ljudi kajganu prepeku, kaže australsko-francuski kuhar Manu Feildelu, "jer je rade na previsokoj temperaturi".

Slavni kuhar kaže da tako kajgana postane pregusta pa preporučuje pripremu na srednje jakoj vatri.

– Važno je da vam tava stalno bude na istoj temperaturi – dodao je za Daily Star.

Majka (32) ima 12-ero djece: 'Bila sam trudna četiri godine zaredom'

 

Ključne riječi

Komentara 2

AC
acer7
11:52 14.06.2022.

za sad imamo još mlijeka, na vodu idemo ako ovo potraje.

Avatar Idler
Idler
13:11 14.06.2022.

Gruntam si gruntam i nejde mi - kak se to moreju jajca procijedit ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije