Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljski savjetnik

Kada dođe beba, nikako je ne ostavljajte samu s arom

Papiga ara
Foto: Ursula Duren/DPA/PIXSELL
08.04.2014.
u 21:00

Nipošto aru ne držite stalno u krletki, a već sada je pripremajte na novog člana obitelji

P: Već 15 godina imam aru. Uskoro dolazi beba i malo sam zabrinuta kako će to sve proći.

Bojim se da zbog djeteta neću imati puno vremena baviti se papigom i da se ona ne osjeti zapostavljenom. Kako ću prepoznati ako se to dogodi? Strah me i za dijete, jer papiga je naučila na slobodu. Što mi savjetujete? Kako se prilagoditi novonastaloj situaciji?

(Marijana, Rijeka)

O: Ako je vaša ara dobro socijalizirana, male prilagodbe trebale bi pomoći da beba i ara mogu mirno koegzistirati u vašem domu. Are nisu domaće životinje i veoma su društvene te im je upravo zbog toga nužna rana socijalizacija i puno ljudskog društva. Prije svega važno je da već sada prepoznate neko njezino ponašanje koje nije poželjno: na primjer, da li vas grubo uštipne ili jako kriješti.

Ako smatrate da problem postoji, nužno je da ga što prije počnete rješavati. S obzirom na njene godine, problem neće biti riješen na brzinu, no dugoročno će vam donijeti korist kako dijete bude odrastalo i mogućnost da njihova interakcija bude veća. Ako ste u prilici, potražite pomoć stručnjaka za ponašanje životinja. Kako biste aru pripremili na dolazak djeteta, počnite već sada postupno smanjivati količinu vremena koje provodite u interakcijama s njom. Istovremeno, omogućite joj što više interaktivnih igračaka i ostalih sadržaja u kojima uživa, kao i druženje s ostalim ukućanima koji neće biti tako zaokupljeni dolaskom bebe.

Već sada nabavite snimku bebinog plača i povremeno je puštajte u prostoru u kojem ara boravi, napravite razmještaj u kući kao kada beba bude tu, donesite što više stvari koje će vam trebati za bebu. Na taj način bit će za aru manje novosti u jednom trenutku. Nagrađujte je poslasticama kada se uza sve ove promjene ponaša na željen način (mirno, znatiželjno). Već sada spriječite da dolazi na mjesta gdje će beba biti (npr. vaš krevet) kako ovu promjenu ne bi povezala s bebom.

Konačno, možete nabaviti bebu-lutku i pokušati aru pripremiti na oblik bebe i određena vaša ponašanja s bebom. Ni u kojem slučaju je nemojte stalno držati zatvorenu u krletki, no možete je zatvarati na kratke periode i tako je pripremiti na vrijeme koje će vam biti potrebno da ne dođe u kontakt s bebom bez nadzora. Ako se ara bude osjećala zapostavljenom, najvjerojatnije da će to izraziti glasnim glasanjem (jer tako one dozivaju članove svoga jata), čupanjem perja (tipična reakcija kaveznih ptica kojima je dosadno) ili nekim oblikom agresije.

No, najvažniji je trenutak kada beba dođe u kuću. Nemojte nikada ostavljati bebu i aru same bez nadzora!

Uz vaš nadzor ara će smjeti pogledati dijete i dotaknuti njegove stvari. Ako primijetite agresivnost, izađite vi i beba iz prostorije, nemojte tjerati aru ili biti prema njoj grubi. S druge strane, ako je ara mirna, nagradite je poslasticom. Are mogu živjeti vrlo dugo, ali inteligencijom ostaju na razini 2-3-godišnjeg djeteta. Zbog toga ćete idućih deset godina, dok dijete malo ne poraste, morati biti oprezni i obvezno nadgledati sve njihove interakcije.

>>Udomili bismo psa iz azila i imamo dijete od 3 godine. Što trebamo znati?

>>Moje dijete želi mačku za kućnog ljubimca. Je li to 'pametno'?

Komentara 1

HR
hrvatina1
07:23 09.04.2014.

ahaha daj molim te objasni mi kakav je to strucnjak za ponasanje zivotinja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije