Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Dolje je najbolje"

Kad se može zatrudnjeti i zašto treba trčati prije seksa?

Shutterstock
04.12.2018.
u 19:14

Dvije su studentice medicine 2005. pokrenule blog, Stidnica, a onda odlučile napisati knjigu

Nismo bile sigurne postoji li u medijima uopće potreba za još tekstova o seksualnom zdravlju, ženskom tijelu i seksu. Bilo to dobro ili loše, danas nam je dostupno puno više materijala o seksu nego ikada prije. Internet koriste i djeca od najranije dobi. Ako te nešto zanima, doktor Google ima odgovor, napisale su u predgovoru knjige "Dolje je najbolje" u izdanju Znanja. 
Autorice Nina Brochmann i Ellen Støkken Dahl bile su oduševljene reakcijama koje su dobile na svoj blog, pa su odlučile sve pretočiti u knjigu o svemu što jedna žena treba znati o svom spolovilu. Iz knjige smo izvukli najzanimljivije dijelove o trudnoći, seksu i orgazmu, kontracepciji, menstruaciji... 
Kada se zapravo može zatrudnjeti?
Krenimo od očitog. Ne možeš zatrudnjeti od seksa u guzu, usta ili od sjedenja na WC daski na kojoj je sperma (bljak). Moraš imati vaginalni seks. Nakon toga se stvari malo kompliciraju. U trenutku orgazma muškarac izbacuje mnogo milijuna spermija u ženinu vaginu. Većina njih brzo umre; mnogo ih iscuri iz vagine nakon odnosa ili otplivaju u neki mračan kut vagine. Vrlo malo spermija uspije pogoditi otvor vrata maternice, a i to jako ovisi o tajmingu. 
Je li istina da žena može zatrudnjeti ako je upravo imala menstruaciju? 
U jednoj studiji koja je pratila parove koji su pokušavali začeti dijete, to je pošlo za rukom samo onima koji su imali spolne odnose tijekom onih šest plodnih dana oko ovulacije, dakle pet dana prije ovulacije i na dan ovulacije. Oni koji su imali odnose dan prije ili na dan ovulacije imali su 30% šanse. Pet dana prije ovulacije zatrudnjelo je 10% žena. Dakle, velik je broj njih ostao trudan iako je do seksa došlo puno prije ovulacije. Kao što smo rekle spermiji mogu unutra preživjeti do tjedan dana prije nego što umru, tako da je teoretski žena plodna u razdoblju koje se proteže od sedam dana prije ovulacije do jednog dana poslije, dakle, sveukupno osam dana.Drugim riječima, imamo osam plodnih dana.

Ako imaš potpuno stabilan ciklus od 28 dana, onda će ovulacija uvijek nastupiti usred ciklusa, na 14. dan, dakle, dva tjedna nakon što si dobila prethodnu menstruaciju. Ako na to primijenimo osam plodnih dana, to znači da je moguće zatrudnjeti između 8. i 15. dana ciklusa.
Zapovjedi za postizanje orgazma
1. Vježbati, vježbati i samo vježbati. Ako nikada prije nisi masturbirala, krajnje je vrijeme da to počneš prakticirati. Onaniranje pali. U studijama na ženama koje nikada nisu doživjele orgazam, od 60-90% uspjelo ga je doživjeti, same ili s partnerom, nakon pet do sedam tjedana redovitog vježbanja.
2. Traži svoja prava. Nije partner kriv što ti ne možeš svršiti, osim ako on ili ona redovito odbijaju nešto učiniti kako bi te zadovoljili. Ti moraš obaviti veći dio posla. Tvoje spolovilo nema upute za upotrebu, dakle ako ga ne vodiš tvom bi partneru mogla trebati čitava vječnost da shvati kako da te dovede do orgazma.
3. Nauči pozu mačke. U pozi mačke tvoj će se partner, umjesto da se osloni na dlanove, osloniti na podlaktice i sasvim se priljubiti uz tebe. Umjesto uobičajenog guranja unutra-van, klizit će tijelom horizontalno iznad tebe tako da su vam spolovila točno jedno iznad drugoga. Istovremeno pritisnite spolovila jedno uz drugo, poput valova koji udaraju u obalu. Njegovi se kukovi moraju nagnuti prema dolje tako da se stidna kost i korijen penisa trljaju o tvoj klitoris. Osjetit ćeš kad bude kako treba. Noge ćeš koliko je moguće skupiti ili ga obgrliti nogama oko njegovih nogu tako da zglobove položiš na njegove listove.
4. Nemoj se opustiti! Često čujemo: opusti se, opusti se. Što je možda najbolji i najgori savjet na svijetu. Da, trebala bi se pokušati opustiti u glavi, ali griješiš ako samo nepomično ležiš i čekaš da te orgazam pogodi kao grom iz vedra neba. Potrebno je napeti tijelo. Stisni guzove i pokušaj napeti mišiće spolovila, ako ide u ritmu orgazma ili možda taktu disanja.
5. Otrči jedan krug. Vježbanje, posebno vježbanje neposredno prije seksa, pomoći će ti da se uzbudiš, a nekima čak olakšati postizanje orgazma.
Je li neko kontracepcijsko sredstvo bolje od drugog?
Stručnjaci smatraju da je trenutačno najbolje kontracepcijsko sredstvo potkožni implantat. Žene koje to koriste imaju najmanje šanse da će zatrudnjeti. Mnogi se pitaju kako se mjeri kvaliteta sredstva. Što odlučuje koja su sredstva najbolja? I što ustvari znači da je implantat bolji od pilule? Da pojasnimo: Kad kažemo »najbolje«, mislimo samo na to koliko je to kontracepcijsko sredstvo učinkovito, znači koliko je dobro u sprečavanju trudnoće. Ne govorimo o nuspojavama ili koliko mnogo žena voli to sredstvo. Koliko ti se neko kontracepcijsko sredstvo sviđa individualna je stvar. Koliko dobro sprečava začeće može se objektivno izmjeriti i u studijama se jasno vidi koliko je žena ostalo trudno dok su koristile određeno kontracepcijsko sredstvo. Jednostavno, nije sigurno da preferiraš sredstvo koje je i objektivno najbolje. Cilj je pronaći kontracepcijsko sredstvo koje je najviše moguće sigurno, a da si istovremeno najzadovoljnija kad ga koristiš. 

Svakome se može dogoditi da zaboravi popiti pilulu. Svi mogu imati naporan dan, a nekim je ženama svaki dan naporan. Zato je potkožni implantat sigurniji jer ti se nalazi u ruci i ne moraš ni na što misliti. Ne možeš ga zaboraviti, osim kad ga treba promijeniti, a to je tek svake treće godine. Dakle, implantat ne možeš pogrešno koristiti. On radi svoj posao neovisno o tvojoj svakodnevici i pamćenju.
Menstruacija
Čak svaka šesta žena ima tako jake bolove da mora uzeti nekoliko dana slobodno i ne ide na posao ili u školu. Za menstrualne je bolove krivo grčenje maternice. Ta mala, šuplja nakupina mišića stisne se na kraju svakog ciklusa kako bi istisnula endometrij, sluzavu unutarnju stijenku maternice, koji onda izađe van s menstruacijom.
Previše krvi!
Kao što možeš vidjeti po različitim veličinama tampona na policama trgovina, nije sigurno da tvoje prijateljice krvare jednako mnogo ili malo kao ti. Za neke je i sama pomisao na mini- tampone previše. One koje najmanje krvare trebaju samo malo papira u gaćicama i problem je riješen. Druge koriste one najveće superplus tampone i mijenjaju ih svakih nekoliko sati od straha da će procuriti i najradije bi da postoje super super plus plus plus tamponi. Jasno ti je o čemu govorimo.
Normalna količina krvi koja iscuri za vrijeme ciklusa jako varira, prosjek je između 25-30 mililitara, dakle oko jedne šalice za espresso u kafiću. Iskrvariti dupli espresso je isto unutar granica normale. Jesi li ti jedna od onih koje su sad bijesne? Obični espresso? Za vrijeme cijele menstruacije? Ha-ha, to je ništa! Najmanje dupli espresso svaki dan!
Ako krvariš dulje od osam dana u ciklusu ili je krvi više od 80 mililitara, dakle više od dva i pol obična espressa, to se računa kao nenormalno jako krvarenje. 

O ulošcima, tamponima i menstrualnim čašicama
Krvarenje samo po sebi ne bi te trebalo ometati ni u kakvim aktivnostima. Higijenski proizvodi koji se najviše koriste su jednokratni, kao ulošci i tamponi. Posljednjih je godina i menstrualna čašica postala favorit mnogih žena.
Higijenski ulošci
Ono što je dobro kod uložaka u usporedbi s tamponima jest to da njihovim korištenjem ne riskiraš razvoj bakterija u vagini. Zato se ulošci preporučuju za situacije kad postoji veliki rizik od infekcije, dakle za situacije u kojima se bakterije lakše kreću u maternici jer je otvorenija, na primjer, nakon što si stavila spiralu, ili nakon abortusa ili porođaja.
Tamponi
Tampon je malena tuba od upijajućeg materijala koju uguraš u vaginu kad imaš mjesečnicu. Prednost je takve zaštite u vagini u tome što se tada lakše baviti sportom, pogotovo plivanjem. Iako sama riječ dolazi iz francuskog »tampion«, što znači čep, tamponi ne funkcioniraju tako da zaustavljaju krv u vagini. Umjesto toga oni tu krv usišu.
Prema uobičajenim uputama tampon se smije koristiti tri do osam sati. Kako bi spriječila razvoj bakterija, važno je dobro oprati ruke prije nego što ćeš zamijeniti tampon.
Tijekom godina naslušale smo se priča o tamponima. Klasik je ona da je netko stavio dva tampona odjednom ili da se tampon »izgubio« u vagini. Vrat maternice nije neka otvorena brana koja vodi do maternice i ništa ne može preko vagine završiti u trbuhu. Začudo, stvari se mogu sakriti u unutarnjim zakutcima vagine i zato tamponi imaju uzicu, da ih lakše izvučeš van.
Ako ti se čini da ti je tampon zapeo negdje u vagini, možeš ga pokušati istisnuti van. Čučni i pojačavaj pritisak na trbuh kao da obavljaš veliku nuždu. Možeš i prstima ispipati situaciju. S obzirom na to da vagina nije duža od sedam centimetara, obično nećeš imati puno problema da ga sama izvučeš. Ako ne uspiješ, odmah otiđi na hitnu. Sve što se stavlja u vaginu, mora biti i izvađeno. Ako misliš da si prva koja je došla liječniku s tim problemom, ne brini se sigurno nisi.

1/10

Menstrualne čašice 
Menstrualna čašica je higijenski proizvod koji krv ne upija nego je skuplja. Menstrualna čašica je meka silikonska posudica koja se da razvući i staviti u vaginu. Ondje se čašica rastvori i ostane u položaju s otvorom prema vratu maternice tako da može skupiti krv. Rub čašice priljubi se uza stijenke vagine tako da je čvrsto na mjestu. S obzirom na to da čašica nije jednokratan proizvod, higijena je posebno važna. Najviše svakih dvanaest sati treba je isprazniti, oprati vodom ili, eventualno, blagim sapunom za intimnu njegu. Između menstruacija preporuča se da je iskuhaš kako bi se uništile sve bakterije.
Prva je prednost menstrualne čašice to što je možeš koristiti dulje nego tampon. Istu čašicu možeš koristiti godinama, najdulje deset godina, pa je jeftina i ekološki prihvatljiva zamjena za druge proizvode. Jedna menstrualna čašica može zamijeniti tisuće tampona i uložaka koji bi inače završili ravno u smeću.

Hrvati sve više povećavaju penis bez odlaska pod nož

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije