Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez nuspojava

Jeftini lijek mogao bi spasiti živote stotina tisuća majki nakon poroda

Trudnica i pas
Foto: Shutterstock
1/10
30.04.2017.
u 08:51

Jedan tretman tom kiselinom u većini zemalja stoji oko dva i pol dolara (oko 18 kuna).

Jeftin i provjeren lijek koji zaustavlja obilna krvarenja mogao bi spasiti živote tisuća mladih majki neposredno nakon poroda, piše časopis Lancet.

Svake godine od postpartum krvarenja, onoga koje se dogodi u roku od dva sata nakon porođaja, u svijetu umre oko 100.000 žena. Ono bi se moglo spriječiti primjenom traneksamične kiseline (TXA) koja se dosad primjenjivala u kontroli krvarenja kod hemofiličara, pri smanjenju krvarenja kod većih operacija te kod žena s obilnim menstrualnim krvarenjem. Šira upotreba nije ispitivana jer su se liječnici bojali nuspojava.

Po rezultatima nove globalne studije, čiji su rezultati objavljeni u Lancetu, broj smrtnih slučajeva zbog postporođajnog krvarenja smanjen je za trećinu nakon što su pacijentice primile traneksamičnu kiselinu u roku od tri sata od početka obilnog krvarenja.

Jedan tretman tom kiselinom u većini zemalja stoji oko dva i pol dolara (oko 18 kuna).

– Lijek je siguran, jeftin i jednostavan za primjenu. Nadamo se da će ga liječnici koristiti puno češće nego dosad u slučaju obilnoga postporođajnog krvarenja – rekla je dr. Haleema Shakur, profesorica na London School of Hygiene and Tropical Medicine koja je vodila istraživanje.

– Rana primjena TXA može spasiti pacijentičin život i omogućiti da novorođenče odrasta uz majku – istaknula je. U studiju su bile uključene trudnice odnosno majke iz 21 zemlje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije