Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spriječite debljanje

Jedete u uobičajeno doba dana? Evo zašto to može uzrokovati zdravstvene probleme

grickanje, dijeta
Foto: Thinkstock
14.09.2017.
u 08:28

Jedan od naglašenih zaključaka istraživanja je taj da treba pričekati barem dva sata nakon jela prije odlaska na spavanje kako bi organizam imao vremena probaviti unešene namirnice

Pet obroka na dan, preporuka je liječnika za zdravlje i zdrav metabolizam. Nije svejedno kakvu hranu uzimamo, ali niti u koje vrijeme jedemo.

Istraživači su otkrili da je bitno slijediti "tjelesni sat", a ne uobičajeno vrijeme obroka za većinu ljudi oko nas. Na taj način ćete ostati zdraviji, ali vjerojatno i spriječiti nakupljanje neželjenih kilograma, zaključci su istraživanja provedenog u Bostonu. 

Jedan od naglašenih zaključaka istraživanja je taj da treba pričekati barem dva sata nakon jela prije odlaska na spavanje kako bi organizam imao vremena probaviti unešene namirnice. Kada spavamo, cijelo tijelo se opušta i umiri, a samim time i metabolizam. Sudionici istraživanja koji su imali najveći postotak masnoća u tijelu, imaju naviku jesti prije spavanja, a tada je razina melatonina u organizmu na najvišoj razini. Riječ je o hormonu hipofize koji se pojačano počinje lučiti na kraju dana, a izaziva pospanost i "regulira" naš tjelesni sat.

Osobe koje imaju najniži postotak masnoće u tijelu, imaju naviku ići na spavanje nekoliko sati nakon obroka, pokazalo je istraživanje. 

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
10:09 14.09.2017.

prije 9,00 ništa ručak oko podne, popodne samo slatko i uvečer večera oko 19

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije