Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Izračunajte svoj rizik od kardiovaskularnih bolesti!

20.03.2018.
u 14:45

Potaknuti podacima o sve većem broju kardiovaskularnih bolesti prouzročenih debljinom, Zaklada "Hrvatska kuća srca" jučer je predstavila i kalkulator kardiovaskularnog rizika.

​​Jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj danas je upravo debljina, razloga je puno, ali neki od njih su sigurno sjedilački način života, manjak fizičke aktivnosti i nepravilne prehrambene navike.

Prema podatcima EUROSTAT-a, u Hrvatskoj je danas 18.7 posto osoba pretilo, dok 38.7 posto ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Ova poražavajuća statistika jedan je od razloga zašto je potrebno probuditi svijest o debljini, što je prepoznao i Hrvatski sabor te prošle godine donio odluku o obilježavanju Hrvatskog dana osviještenosti o debljini, koji se obilježava svake godine 16. ožujka. Tim povodom jučer je u Zagrebu održana druga konferencija "Hrvatski dan debljine", gdje su se okupili brojni stručnjaci kako bi govorili o važnosti prevencije i liječenju posljedica debljine.

Kalkulator kardiovaskularnog rizika

Povišen kolesterol, povišena razina triglicerida, visok krvni tlak, dijabetes, samo su neki od brojnih problema koje može prouzročiti debljina.

Potaknuti podacima o sve većem broju kardiovaskularnih bolesti prouzročenih debljinom, Zaklada "Hrvatska kuća srca" jučer je predstavila i kalkulator kardiovaskularnog rizika.

"On, prije svega, ima edukativan karakter pa će tako svatko pri ispunjavanju upitnika doznati kako bi mogao promijeniti svoje životne navike ili ipak doći do zanimljivih informacija vezanih uz zdravlje kardiovaskularnog sustava. Na primjer, možete doznati koliko puta je vaše srce kucalo, koliko je povećan vaš rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako se ona nalazi u vašoj obiteljskoj povijesti. Ako odgovorite da ste pušač, kalkulator će vam objasniti kako je vaš rizik od kardiovaskularnih bolesti veći te da je upravo pušenje najvažniji uzročnik bolesti srca poput: angine, srčanog udara, iznenadne srčane smrti kod žena, a osobito onih mlađih od 50 godina", napominje je dr. med, Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica upravnog odbora Zaklade “Hrvatska kuća srca". 

Kako se koristiti kalkulatorom?

Kada pristupite kalkulatoru, primijetit ćete da je podijeljen u tri dijela te sadrži uvodna pitanja, rizične čimbenike te izračun rizika. Kako bi osoba mogla dobiti precizan kardiovaskularni rizik, potrebno je znati neke informacije, poput krvnog tlaka, razine kolesterola...

Kalkulator je dostupan svim građanima na mrežnoj stranici www.cuvarisrca.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije