Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆE

Istraživanje pokazalo: Svaka četvrta odrasla osoba smatra da joj krema za sunčanje nije potrebna

Shutterstock
30.06.2022.
u 11:30

Neki ispitanici su objasnili da čekaju da sunce postane dovoljno jako kako bi nanijeli kremu, a onda samo zaborave

Iako većina ljudi ljeti koristi kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, čini se kako postoje mnogi koji smatraju da njima zaštitni faktor za sunce uopće ne treba. Tako je naime pokazalo jedno istraživanje koje je proveo Medino, a koje kaže da 77 posto ljudi starijih od 18 godina nikada ne nanosi kremu za sunčanje, piše Metro

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

1/6

Jedno je novije istraživanje otkrilo tako da svaka četvrta odrasla osoba smatra da joj kreme sa zaštitnim faktorom jednostavno nisu potrebne. Neki ispitanici su objasnili da čekaju da sunce postane dovoljno jako kako bi nanijeli kremu, a onda zaborave, iako liječnici upozoravaju da si tako povećaju rizik od razvoja raka kože, kao i od opeklina koje mogu oštetiti stanice kože i krvne žile i zbog kojih koža prijevremeno stari.

Farmaceutkinja Gulia Guerrini iz tvrtke Medino kaže kako bi svi kreme s SPF-om trebali stavljati baš svi bez obzira na spol i dob, a napominje i da treba provjeriti je razina zaštitnog faktora u njima učinkovita. 

- Da biste u potpunosti razumjeli razinu zaštite morate razumjeti koliko je obično potrebno vašoj koži da pocrveni bez zaštitnog faktora. Primjerice, krema sa zaštitnim faktorom 15 će vas štititi oko 150 minuta - objasnila je.

Ona kaže i da na zaštitni faktor ne utječe samo vrijeme provedeno na suncu već i razina izloženosti na koju utječe doba dana, vrijeme, geografska širina, pa i godišnje doba. Savjetuje zato ženama da prije nanošenja šminke na lice nanesu zaštitni faktor jer njegova razina u kozmetičkim proizvodima poput pudera i hidratantnih krema nije dovoljna. 

Važno je, dodaje, kožu štititi od UV zraka odgovarajućim zaštitnim faktorom, kako biste spriječili njena buduća oštećenja, a dovoljno je nanijeti količinu kreme koja prekriva duljinu od dva prsta.

Nemate klimu? Evo kako možete rashladiti dom s nekoliko jednostavnih trikova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije