Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Patite od PTSP-a? Znanstvenici otkrili što vam može pomoći

Prema podacima američkog ministarstva za ratne veterane svaki peti ratni veteran koji se nedavno vratio iz borbi ima simptome PTSP-a, hiperaktivnog sjećanja na proživljeni strah što izaziva uznemirujuće misli, osjećaje i snove
05. ožujka 2018. u 20:58 5 komentara 1195 prikaza
vojnik,ptsp
Foto: Thinkstock

Terapeutsko jahanje može ublažiti simptome posttraumatskog stresnog poremećaja kod ratnih veterana, pokazuje novo američko istraživanje. Nakon jahanja tri puta tjedno kod 32 ratna veterana smanjio se intenzitet simptoma poremećaja poznatog kao PTSP, napisali su znanstvenici u časopisu Military Medical Research. Štoviše nakon šest tjedana sudionici su iskusili klinički značajno ublažavanje simptoma što znači da su mogli raditi stvari poput odlaska u samoposluživanje što možda nisu mogli na početku programa.

Rajko Ostojić Rajko Ostojić: "Agrokor vodi čovjek koji na tržištu vrijedi 5.500 kuna, a Most je u PTSP-u!"

“Bio je užitak otkriti da je naš program pomogao na način na koji smo se nadali da hoće”, kazala je voditeljica istraživanja Rebecca A. Johnson sa sveučilišta Missouri u Columbiji. Prema podacima američkog ministarstva za ratne veterane svaki peti ratni veteran koji se nedavno vratio iz borbi ima simptome PTSP-a, hiperaktivnog sjećanja na proživljeni strah što izaziva uznemirujuće misli, osjećaje i snove. Neki veterani koji pate od PTSP-a toliko su u strahu da se boje napustiti svoje domove, kaže Johnson.

“Veterani s posttraumatskim stresnim poremećajem imaju visoku razinu tjeskobe i pomaže im usmjeravanje na učenje nove vještine. Vrlo su fokusirani”, kaže ona. “Jahači usavršavaju jahačko umijeće, to nije jahanje na poniju”. Tijekom programa terapijskog jahanja u Missouriju veterani su učili i timarenje konja, uspostavljali odnos s konjima, a jahali su uz pomoć trenera. Većina sudionika istraživanja bili su muškarci u dobi od 29 do 73 godine. Mnogi od njih su bili veterani Vijetnamskog rata koji su desetljećima patili od PTSP-a, kaže Johnson.

“Neki od tih ratnih veterana pate od simptoma PTSP-a 40 do 50 godina", kaže ona i dodaje da bi možda bilo važno da sustav zdravstvene zaštite podupre terapeutsko jahanje kao dodatni oblik besplatne terapije. Dr. Gary Wynn psihijatar sa sveučilišta zdravstvenih znanosti u Bethesdi u Marylandu kaže kako treba vidjeti jesu li poboljšanja postignuta u okviru ovog istraživanja dugoročna i traju li nakon završetka programa jahanja.

On napominje da je nedavno istraživanje utjecaja joge na PTSP pokazalo da je uvjet dugoročnog održavanja pozitivnih rezultata nastavak vježbanja joge, a slične je rezultate kod PTSP-a imalo i uključivanje veterana u programe pecanja, akupunkture ili meditacije i pozitivni učinak nestajao je prekidom tih aktivnosti.

MUŠKARCI NE PLAČU Alen Drljević pokazuje nam kako razgovarati o PTSP-u i pomirenju Gordan Kožulj ŠTO NAKON KARIJERE? Gordan Kožulj: Kraj karijere može donijeti svojevrsni PTSP Alojz Tomašević MARA TOMAŠEVIĆ: 'Rekao mi je da će se izvući na PTSP ako ga prijavim policiji'
ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • spaner:

  ne želim pomoć,država obilno pomaže

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Bojan se nebi složil....a nit Fred "razvaljivač tenkova" Matić !!!!

 • Avatar Đoni_bravo
  Đoni_bravo:

  bit će kod nas do 2020 godine ptsp-ovaca oko milijun i mislim da se niti jedan želi izlječiti barem ovi što imaju mirovinu od toga