Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. google

Jeste li se danas već zabrinuli za svoje zdravlje? Pa, ponedjeljak je

stres
Foto: Thinkstock
1/3
05.05.2014.
u 09:14

Utvrđeno je da smo najviše zabrinuti za naše zdravlje početkom tjedna, a interes za zdravstvena pitanja slabi kako tjedan odmiče, tvrde psiholozi sa sveučilišta San Diego.

Najviše pretraživanja zdravstvenih i medicinskih pitanja Google bilježi - ponedjeljkom.

Svaki dan se u Google tražilicu upiše oko 160 milijuna pojmova vezanih za zdravstvena i medicinska pitanja, a znanstvenici su htjeli otkriti postoji li kakva veza o pojačanoj brizi za zdravlje određenog dana u tjednu.

Utvrđeno je da smo najviše zabrinuti za svoje zdravlje početkom tjedna, a interes za zdravstvena pitanja slabi kako tjedan odmiče, tvrde psiholozi sa sveučilišta San Diego.

Mnoga istraživanja pokazala su da se najveći broj srčanih udara događa upravo ponedjeljkom, a najveći broj smrtnih slučajeva nakon srčanog udara događa se u utorak ,pokazalo je jedno 10- godišnje istraživanje.

Poseban "pritisak" na srce imaju razuzdani vikendi i stres koji se javlja nedjeljom prije novog radnog tjedna.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Tim stručnjaka sa San Diego sveučilišta analizirao je pretraživanja pojmova u trajanju od 2005. do 2012. godine i otkrio da se ponedjeljkom i utorkom putem Googleove tražilice pretražuje i do 30 posto više pojmova vezanih za zdravlje nego u ostatku tjedna.

Srijedom je 3% manje, četvrtkom 15% manje, gotovo 50 % manje pretraživaja zabilježeno je petkom te 80% manje subotom.

Znanstvenici su u svom izvješću naveli da se ove analize poklapaju s činjenicom da se povišeni krvni tlak, srčani i moždani udari te mnoge infekcije događaju najčešće početkom tjedna.

Opuštenost tijekom vikenda i zanemarivanje zdravih navika vikendom dovodi do toga da se većina ljudi zapita u ponedjeljak kako mogu sanirati te "štetne posljedice".

>>Želite se osjećati bolje, a imate samo minutu? Evo što napraviti

>>Za psihičko zdravlje potreban vam je slobodan dan. Evo što morate raditi za bolje raspoloženje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije