Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oboljeli optužuju:

'HZZO nastoji otežati pristup novim pomagalima za dijabetičare'

dijabetes
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
04.06.2018.
u 22:19

HZZO: Osiguranici trebaju ležati u bolnici da se dokaže hipoglikemija. Dijabetičari i liječnici: To nije nužno, aparatić pamti 300 mjerenja

HZZO je primijenio indikaciju “hospitalni uvjeti” potpuno neprimjereno i protivno mišljenju struke da bi osiguranicima starijim od 18 godina onemogućio da dobiju nova pomagala za kontinuirano bezbolno mjerenje glukoze, tvrde u Zagrebačkom dijabetičkom društvu.

– HZZO sada traži da osobe s dijabetesom leže u bolnici kako bi se utvrdilo da povremeno imaju hipoglikemiju. Hipoglikemija, opasno stanje niskog šećera u krvi, prosječno se dijabetičarima tipa 1 događa nekoliko puta tjedno. Šećer mjere minimalno pet puta dnevno aparatićem koji „pamti“ minimalno posljednjih 300 mjerenja. Dakle, svaki liječnik, u bolnici ili izvan nje, jednostavnim uvidom u aparatić može utvrditi ima li pacijent česte hipoglikemije. Stoga je potpuno nejasno zbog čega bi pacijenti morali hipoglikemiju dokazivati ležeći u bolnici gdje su nerealni uvjeti koje nije moguće ostvariti u svakodnevnom životu – postavljaju pitanje u Društvu.

dijabetes
1/7

Pretpostavljaju da preduvjet za dobivanje moderne tehnologije u RH ima oko od 10.000 do 12.000 pacijenata, a hospitalni uvjeti za njih mogu se ostvariti u samo sedam bolnica.

– Koliko će vremena trebati da se svakom od njih utvrde česte hipoglikemije i tko će to platiti – pitaju te ističu da ležanje u bolnici nepotrebnim smatraju dijabetolozi stručnog dijabetološkog društva s KBC-a Zagreb te prof. Milan Vrkljan, endokrinolog i član nadležnog HZZO-ova povjerenstva koje je donijelo inicijalnu preporuku o “hospitalnim uvjetima” za odrasle.

Dokazati hipoglikemiju

U HZZO-u su nam rekli da je njihovo Povjerenstvo za opća medicinsko-tehnička pomagala dalo dodatno objašnjenje “hospitalnih uvjeta” koje glasi: “Osiguranik sa šećernom bolešću tipa 1 i na intenziviranoj terapiji inzulinom (4 i više doza inzulina ili inzulinska pumpa), a koja, prema pravilima struke, nema dobro reguliranu šećernu bolest, treba biti hospitaliziran u jednoj od navedenih bolničkih zdravstvenih ustanova:

KBC Zagreb, KBC Sestara milosrdnica, KB Dubrava, Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, KBC Split, KBC Osijek ili KBC Rijeka, gdje joj se tijekom hospitalizacije treba dokazati da je jedan od razloga loše regulacije šećerne bolesti i 
 hipoglikemija”.

Ključne riječi

Komentara 1

BM
branko.mihalic1
06:33 05.06.2018.

ma normalno zato bi se lječili i bacali novac za ljekove sve košta uzas na se mu štedimo zar može još gore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije