Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Gurmanska oaza – upoznajte okuse Kvarnera

Kvarner
Foto: Frank Heuer
1/4
12.06.2024.
u 08:15

U dubokom zagrljaju Jadranskog mora, u srcu Kvarnera, leži raskošna riznica gastronomske baštine koja se ističe svojom bogatom raznolikošću i prefinjenim okusima. Ovdje se tradicija stoljećima isprepliće s inovativnim pristupom, stvarajući jedinstvenu gastronomsku pozornicu koja oduzima dah.

Od najboljih škampa do vrhunske janjetine

Ova regija, poznata po svojim veličanstvenim otocima poput Krka, Cresa i Lošinja te obalom koja krasi Opatijsku Rivijeru i Riječki prsten, nudi nezaboravno iskustvo i za najveće hedoniste. Sunce, more i mozaik gastronomskih okusa idealni su za bijeg od svakodnevice i uživanje u potpunoj relaksaciji i zadovoljstvu.
Gastronomija Kvarnera jednostavno očarava svojom autentičnošću i kvalitetom sirovina. Na tržnicama ovog područja, maslinovo ulje zatim prvoklasna riba, rakovi i ostali plodovi mora stoje u društvu šumskih plodova poput gljiva, šumskog voća i divljači. Ništa ne može nadmašiti veličinu i okus škampa koji krase Kvarner. Ovi morski delikatesi, među najvećima i najboljima na Jadranu, samo su vrhunac bogatstva mora koje ovaj kraj nudi. Mekana janjetina pod pekom te ovčji sirevi, od kojih je jedan od najpoznatijih Grobnički sir, sa svojim punim okusima, predstavljaju kulinarsku simfoniju koja oduševljava i najizbirljivije gurmane. No, to su samo ključne atrakcije ovog kulinarskog raja. Na jelovnicima se često mogu naći i puževi, žabe te med, koji upotpunjuju doživljaj okusa.

Janjetina "pod pekom"
Foto: Frank Heuer

Bogata vinska baština

Vinska tradicija Kvarnera seže daleko u doba antike, a otok Krk jedno je od središta ove bogate baštine. Vrbnička žlahtina, često nazivana "kraljicom Kvarnera", s pravom se ističe kao najpoznatija i najcjenjenija sorta ovog područja. Ova sorta bijelog vina laganog osvježavajućeg okusa, nije samo vino, već pravo vinsko iskustvo koje stoljećima otkriva dušu i srce ovog prekrasnog otoka. Vinogradi koji se protežu duž sunčanih padina otoka Krka stvaraju idealne uvjete za uzgoj ove dragocjene sorte, čime se svake godine dobiva vrhunsko vino koje očarava svojom kvalitetom.

Vinogradi vrbničke žlahtine
Foto: Vladimir Franolic

Umjetnost gastro destinacije za svako doba godine

Kvarner je dom nekoliko svjetski priznatih restorana koji su sinonim za vrhunsku kulinarsku umjetnost. Kuharske zvijezde s titulama najboljih u Hrvatskoj, uz podršku najcjenjenijih sommeliera, svakodnevno stvaraju gastronomska remek-djela koja ostavljaju bez daha. Sastojci se pažljivo biraju, a priprema jela je spoj tradicije i suvremenog pristupa, stvarajući iskustvo koje će se dugo pamtiti.

Kvarnerski specijalitet
Foto: Frank Heuer

Gastronomija Kvarnera predstavlja neodoljivu kombinaciju tradicije, inovacije i strasti prema hrani. Bogati okusi uz podršku sunca, mora i otočke raznolikosti stvaraju jedinstvenu gastronomsku priču koja ostavlja bez daha. Iz Kvarnera se ne odlazi samo sit, već i obogaćen nezaboravnim gastronomskim iskustvima koja će ostati urezana u pamćenje svakog posjetitelja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije