Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koji odabrati?

Grčki ili obični jogurt: Koji je bolji za vas?

shutterstock
28.05.2024.
u 08:00

Preporuka je birati jogurte s minimalno ili nimalo dodanih šećera i umjetnih sladila.

Jogurt je postao nezaobilazan dio doručka mnogih ljudi. No, dilema koja muči mnoge ljubitelje ovog mliječnog proizvoda jest: je li grčki jogurt bolji od običnog? Grčki jogurt i obični jogurt oboje su bogati kalcijem i probioticima koji su ključni za zdravlje probavnog sustava. Mackenzie Burgess, registrirana dijetetičarka i nutricionistica, za New York Post ističe važnost traženja oznaka poput ‘žive i aktivne kulture’ na pakiranju jogurta jer one garantiraju prisutnost korisnih probiotika.

Obični jogurt (porcija od ¾ šalice ili 170 g) sadrži oko 100 kalorija i 10 grama proteina. Kylie Bensley, dijetetičarka, savjetuje da se bira obični, nezaslađeni jogurt jer ne sadrži dodane šećere, što je posebno važno za doručak ili međuobrok s niskim udjelom šećera.

VEZANI ČLANCI: 

Paul Jaeckel, registrirani dijetetičar i vlasnik privatne ordinacije, naglašava da je važno provjeriti etiketu i izbjegavati jogurte s dodacima poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze, prehrambenih boja i drugih nepoželjnih sastojaka.

Grčki jogurt prolazi kroz proces cijeđenja koji uklanja sirutku, čineći ga gušćim i s većim udjelom proteina. Porcija nemasnog grčkog jogurta (¾ šalice ili 170 g) sadrži oko 18 grama proteina i 100 kalorija. Burgess napominje da je grčki jogurt hranjiviji i sadrži manje ugljikohidrata od običnog jogurta.

Bensley dodaje da je grčki jogurt bogatiji proteinima i prirodnim probioticima, što ga čini izuzetno zdravim izborom. Jaeckel također preporučuje da provjerite jesu li na etiketi navedeni sojevi bakterija poput Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus, što dodatno potvrđuje kvalitetu proizvoda.

GALERIJA: Što je jestivo i nakon roka trajanja: Donosimo veliki vodič koliko doista traju jogurti, kava, kruh…

1/8

Koji jogurt je zdraviji?

Svi stručnjaci se slažu da je grčki jogurt nutritivno bolji izbor zbog većeg udjela proteina i manjeg sadržaja ugljikohidrata. Grčki jogurt također sadrži manje natrija, što je važno za održavanje zdrave prehrane. Bensley naglašava da je grčki jogurt lakše probavljiv za osobe koje ne podnose laktozu, zahvaljujući procesu uklanjanja sirutke i prisutnosti probiotika.

Međutim, ako je vaš cilj povećati unos kalcija, obični jogurt je bolji izbor jer sadrži više ovog minerala. Bensley ističe da obični jogurt ima značajno više kalcija u usporedbi s grčkim jogurtom.

VEZANI ČLANCI: 

Preporuka je birati jogurte s minimalno ili nimalo dodanih šećera i umjetnih sladila. Mackenzie Burgess sugerira da se običan jogurt može obogatiti svježim voćem, orašastim plodovima ili malo maslaca od kikirikija. Bensley preporučuje dodavanje orašastih plodova, nezaslađene granole ili sjemenki poput konoplje, chia ili bundeve za dodatna vlakna. Ako želite zasladiti jogurt, prirodni zaslađivači poput meda ili voća su dobar izbor.

Jogurt, bilo grčki ili obični, može biti izvrstan dodatak zdravoj prehrani. Ključ je u izboru pravog proizvoda i pravilnom kombiniranju s drugim zdravim namirnicama.

Nutricionisti savjetuju: Ove četiri namirnice trebate jesti ako želite smršavjeti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije