Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUDSKO TIJELO

Gljivice napadaju kada je organizam slab

kosa
Arhiva Večernjeg lista
25.05.2012.
u 13:48

Za uspješno i trajno rješavanje gljivičnih infekcija potrebno je vrijeme i strpljenje

tjeli mi to ili ne, gljivice su svugdje oko nas. Nalaze se posvuda u prirodi, koriste se u proizvodnji hrane i pića, a mogu nastanjivati i razne površine ljudskog tijela. Problem nastaje kada ti inače mirni stanovnici u malom broju, uđu u dubinu tkiva, razmnože se i postanu napadači. Moderni stil života, brza hrana, pretjerani unos šećera i slično rezultiraju oslabljenim imunitetom. Gljivice uzrokuju mnoge kronične poremećaje u tijelu. Najčešće napadaju kožu, nokte, oralnu, vaginalnu, urinarnu i crijevnu sluznicu, a moguće su bolesti bronha i pluća. Iako ih ponekad nije lako prepoznati, postoje znakovi koji upućuju na potencijalnu mogućnost da je riječ o gljivicama.

– U oba spola i u svih dobnih skupina gljivice se mogu naći u genitourinarnom sustavu. Izazivaju upalne promjene s osjetom žarenja, pečenja i boli u donjem trbuhu te češće mokrenje. Kod žena se također može javiti gušći zrnasti vaginalni iscjedak. Površina spolovila pak može biti zacrvenjena i bolna, objašnjava mr. sc. Zora Profozić, dr. med., specijalist medicinske mikrobiologije s parazitologijom iz Poliklinike Dr. Zora Profozić, te dodaje kako se upalne promjene na koži javljaju u različitim oblicima i boji, a najčešće nisu bolne. Eventualno se može javiti svrbež. – Važno je naglasiti da se samo vizualnim pregledom kože i noktiju, po boji i obliku, infekcija uzrokovana gljivicama ne može razlikovati od infekcije uzrokovane bakterijama, objašnjava dr. Profozić.

Bris ili biopsija

Zbog toga, kako bi se odredilo odgovarajuće liječenje, potrebno je napraviti laboratorijska testiranja.

– Kod dugotrajnih rana na nogama gljivice su najčešće prisutne u dubini rane u kombinaciji s jednom ili nekoliko vrsta bakterija. S obzirom na njihov smještaj u dubini, običnim brisom ne može ih se dokazati, nego su potrebni duboki bris ili biopsija, savjetuje doktorica Profozić zaključivši kako je to nužno jer bi se moglo dogoditi da liječenje samo antibioticima ne rezultira zacjeljivanjem rane.

Klasična i alternativna terapija

– Kada gljivice postanu problem, potrebno je liječiti osnovno oboljenje ili prisutne poremećaje u organizmu. Promjene na koži i sluznicama ponekad je dovoljno samo lokalno mazati preparatima, dok je za duboke rane, infekcije nokata i unutarnje organe potrebno primijeniti, ovisno o težini oboljenja, lijek na usta ili u infuzijama, objašnjava dr. Profozić, te savjetuje da se istovremeno primijene i sva sredstva za podizanje općih obrambenih sposobnosti. S time se slaže i Matilda Ivaniš Knez, aromaterapeutkinja iz Biovege.

– U svrhu jačanja otpornosti organizma preporučujem ulje crnog kima koje se pije po 1 čajnu žličicu dnevno ujutro i navečer. Za uklanjanje gljivica pak treba upotrijebiti neka od snažnijih protugljivičnih ulja poput čajevca, palmarose, ruže geranije, objašnjava Matilda Ivaniš Knez te dodaje kako je korisno nastaviti terapiju i nekoliko dana nakon prestanka simptoma.

– Za tretiranje gljivica na noktima i koži treba razrijediti 5 kapi eteričnog ulja čajevca u 5 ml biljnog ulja makadamije i umasirati tri puta na dan. A za infekcije spolnih organa preporučujem izraditi vaginalete s mandingom tako da se u 25 ml otopljenog mandinga doda 3 kapi čajevca, 1 kap lavande i 3 kapi geranije. Sve to treba dobro pomiješati i ostaviti da se skruti. Koristi se ujutro i navečer, a isti pripravak mogu koristiti i muškarci tako da se preparat nanosi na prepucij dva puta na dan, savjetuje Matilda Ivaniš Knez.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije