Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loša navika

Gledanje previše televizije može ozbiljno štetiti zdravlju

televizija
Patrik Macek/Pixsell
26.06.2010.
u 17:32

Naša tijela nisu stvorena da bi sjedila dugo vremena i toga moramo biti svjesni, kažu stručnjaci

Gledanje previše televizije može biti loše za zdravlje, tvrde istraživači iz Medical Research Councila. Svaki sat proveden ispred televizora povećava rizik od srčanih bolesti za čak sedam posto. Oni koji gledaju omiljen program četiri sata dnevno, što je i britanski prosjek, suočavaju se s povećanim rizikom od 28 posto. Istraživači s MRC Epidemiology Unita proučavali su čitavo desetljeće 13 197 zdravih muškaraca i žena srednjih godina. U to vrijeme 373 sudionika umrlo je od srčanih bolesti, pokazalo je istraživanje koje je objavljeno u časopisu International Journal of Epidemiology.

Utvrđeno je kako je vrijeme provedeno pred televizorom povezano sa srčanim bolestima. Znanstvenici procjenjuju kako se osam posto smrti od srčanih bolesti moglo izbjeći da je vrijeme gledanja televizije bilo ograničeno s četiri sata na jedan sat. To bi spasilo čak 30 života.

– Naša tijela nisu stvorena da bi sjedila dugo vremena i toga moramo biti svjesni – smatra suautorica istraživanja doktorica Katrien Wijndaele.

Komentara 2

BK
bez_komentara_2
18:34 26.06.2010.

-Naše televizije će nas prije ubiti dosadnim programom! -Prije će nas Jaca potamaniti,nego sjedenje pred tv-om!

OB
-obrisani-
21:20 26.06.2010.

Što je s onima koji ležeći gledaju televiziju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije