Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Gelovi za tuširanje mogu prenijeti spolne bolesti

U posljednje vrijeme povećan je broj infekcija koje mogu biti rezultat korištenja proizvoda čija uporaba remeti pH vrijednost spolnih organa...
22. ožujka 2013. u 16:45 1 komentara 3 prikaza
gel, gel za tuširanje, tuširanje, sapun (1)
Foto: Thinkstock

Koristite li gelove za tuširanje? Razmislite o tome još jednom jer oni mogu povećati rizik od bakterijske vaginoze, stanja u kojem je poremećena ravnoteža bakterija. Zbog česte uporabe gelova i sapuna, osjetljivo tkivo se oštećuje i povećana je mogućnost zaraze herpesom, klamidijom ili HIV-om...

Intimno područje je prostor fino usklađenog sustava dobrih i loših bakterija te kiseline koja štiti od infekcija i virusa. Ženska vagina ima prirodnu pH vrijednost od četiri do pet, a naruši li se, to pogoduje štetnim mikrobima.

Znanstvenici preporučuju ženama zato da ne peru unutarnji dio spolnih organa nikakvim sredstvima jer dolazi do neravnoteže.

– Prirodna ravnoteža bakterija u vagini je evolucijska zaštita koju sapunima i gelovima samo ispiremo – objašnjava ginekolog Michael Zinaman, prenosi Daily Mail.

Ne preporučuje se ni korištenje pudera oko intimnog područja, jer sitne čestice mogu ući u reproduktivni sustav. Mirisni proizvodi koje su žene često sklone upotrebljavati također smanjuju kiselost vagine, čime se gubi prirodna zaštita te omogućava razmnožavanje bakterija, a da ne spominjemo da u kratkom razdoblju bakterije ugodan miris pretvaraju u neugodan.

 Oprezno i s lubrikantima...

Žene koje su kao lubrikante koristile proizvode poput ulja i vazelina mnogo su češće obolijevale od gljivičnih i bakterijskih infekcija, pa je tako 40 posto žena koje redovito koriste vazelin kao lubrikant imalo bakterijsku vaginozu, a 44 posto koje su koristile ulje oboljelo je od Candide, pokazala je studija sveučilišta u Kaliforniji.

Elipso