Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Festival biciklizma Srce Velebita & After- bike party by Psihomodo pop

Lovinac
05.05.2023.
u 11:54

Lovinac, 26. - 28.5.2023.

Već sedam godina na biciklijade Srce Velebita dolaze zaljubljenici u prirodu i biciklizam željni vrhunskog bicikliranja i uvijek dobre after-bike zabave i druženja. Ove godine uz nove staze i nove sadržaje i veliki open-air koncert grupe Psihomodo pop podno zvjezdanog neba Cvituše.

Brojne staze, certificirani vodiči

Sudionike Festivala biciklizma Srce Velebita (26. - 28.5.2023.) očekuje preko 750 km biciklističkih ili biciklističko-planinarskih staza raznih profila i kondicijske zahtjevnosti za sve uzraste. Netaknuta priroda lovinačkog kraja smještenog podno veličanstvenog Velebita s nizom rječica, potoka, izvora pitke vode, jezerom te srdačnim domaćinima mamac su za mnogobrojne bicikliste. Uigrana ekipa certificiranih vodiča iz udruge Srce Velebita jamac je vrhunskog MTB bicikliranja, kombiniranog bicikliranja i planinarenja, a od ove godine i cestovnog bicikliranja.

Nove staze, novi izazovi

Za bicikliste uvijek željne adrenalinskih izazova organizirana je rekreativna cestovna biciklistička tura CestoLika po asfaltnim cestama dužine 150 km s oko 1000 m visinske razlike po principu breveta. Prvenstveno je namijenjena cestovnim biciklima, ali svi gravelaši i MTB-ovci su dobrodošli ukoliko smatraju da to mogu odvoziti. Start ture CestoLIKA je ispred Hostela Sveti Rok u subotu 27.5. u 10 sati, a svi sudionici osim knjižice u koju će se upisivati dionice, dobit će na vrijeme i GPX trag.

Druga velika novost na proljetnoj biciklijadi je Bike & Cave Cerovačke špilje.

Foto: Arhiv JU Park prirode Velebit

Sudionici koji odaberu ovu turu moći će birati između kraće i duže verzije, a povratak iz Cerovačkih špilja organiziran je kombijima. Partner ove ture kao i cjelokupnog Festivala bicikliranja Srce Velebita je Park pridode Velebit. Centar izvrsnosti Cerovačke špilje organizirat će stručno vodstvo za sve sudionike ove ture.

Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja). Do sada je istraženo gotovo 8 km kanala u ovom špiljskom kompleksu. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje.

Uvijek dobre stare uspješnice

Nezaobilazni hit i ove godine je bez sumnje Bike & Hike Sveto Brdo. Tura se vozi Majstorskom cestom do Lišćanih bunara odakle kreće planinarski uspon preko visoravni Dušice do vrha Sveto Brdo (1751 mnv), drugog najvišeg vrha Velebita, po mnogima i najljepšeg, koji je ime dobio prema narodnom vjerovanju da se za vrijeme oluja gore obračunavaju Božanske i Zle sile. Vrh Svetog Brda pruža nezaboravan panoramski pogled od 360⁰ na Jadransko more, otoke i priobalje kao i na unutrašnjost Like, Dalmatinske zagore sve do planina BiH.

Obiteljske vožnje na dva kotača

Za obitelji s djecom i bicikliste slabijih kondicijskih mogućnosti svaki dan su organizirane lagane biciklističke ture Ličkim poljima do Suvajskih bunara odnosno do doline Vranik uz obilazak nekoliko najljepših izvora pitke vode kojima obiluje ovaj kraj. Ove godine sudionici na turi Vranik osim bonus vožnje Pločanskim klancem do vidikovca sa spektakularnim pogledom na Velebit i Zir, obići će i malo poznat izvor rijeke Jadove koja ovdje tvori nestvarno lijepo jezero smaragdne boje okruženo stijenama i netaknutom prirodom.

Najdugovječnija kombinirana tura bike & hike Zir prava je prilika da se upoznaju tajne usamljene stijene Zir koja svojom ljepotom plijeni poglede s autoceste a sa koje je HGSS spustio najveći banner zahvale Vatrenima.

Staze za adrenalinske ovisnike

Sudionicima su ponuđene srednje teške staze Pilar i Krč te Mile Vode River Deep. U proljeće ponekad treba prenositi dvokotačne ljubimce preko nabujalih rječica i potoka.


Elitna ekipa koja je odvozila stazu Epic, 63 km i 1530 m visinske razlike u začudno lijepoj divljini Velebita, zna zašto nosi ovo ime i zašto ju smatraju jednom od najboljih (i najizazovnijih) MTB staza u Hrvatskoj. Samo za najspremnije!

Bike & Gastro

Popularna tura Voćno Sočna nakon tri sata bicikliranja planinskom cestom duž Velebita spušta se u Raduč gdje ih dočekuje uvijek vesela obitelj Alujević iz OPG-a Naša farma sa svojim čuvenim domaćim proizvodima- medicom i likerom od aronije, zdravim kolačem, sokovima od bazge i bagrema u autentičnom okruženju u hladu hrastova s pogledom na Velebit.

Pravu magiju Velebita mogu doživjeti odvažni Velebitski šišmiši na noćnim vožnjama padinama Velebita u petak 26.5. sa startom u 21:00 ispred Hostela Sveti Rok.

Niz atrakcija i kada bicikli miruju

Za one kojima nije dosta izazova dostupni su quadovi i zip-line na Izletištu Cvituša.

U smiraj dana, pod zvjezdanim nebom, uz vatru na ognjištu Izletišta Cvituša, uvijek u dobrom raspoloženju, kreće svirka Psihomodo pop. Frida će definitivno biti kraljica ovog izdanja Srca Velebita!

Zera Like za uspomenu

U nedjelju od 13 sati ispred Hostela Sveti Rok organizirana je prodajna izložba autohtonih ličkih delicija i suvenira kako bi sudionici ponijeli kući uspomene na Liku do sljedećeg susreta!

Detaljan raspis biciklijade te prijavnice na: www.srcevelebita.hr

Q&A: srcevelebita@srcevelebita.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije