Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve je u prirodi

Drugi dio: Kako zdravstvene probleme riješiti prehranom?

trešnje (1)
Dusko Jaramaz/PIXSELL
21.05.2013.
u 12:40

Počnite već danas jesti mrkvu kako biste kožu pripremili za sunce i manje opeklina... Trešnje vam mogu pomoći da bolje spavate...

Nastavljamo sa savjetima koja je hrana idealna za rješavanje određenih zdravstvenih problema:

4. problem: Jet lag

Hrana koja pomaže: Ne jedite i ne grickajte u avionu. Jer vjerujte, ako ste pošli na odmor zasigurno vam neće biti zabavno provesti prve dane odmora pokušavajući se aklimatizirati. Tajna za izbjegavanje glavobolje, razdražljivosti i nervoznog želuca od jet lag je postiti nekoliko sati prije dolaska na odredište. Kada jedete to utječe na vaše cirkadijurni ritam, baš isto kao kad ste u određenim dijelovima dana i noći izloženi svjetlosti i tami. Jedino u avionu ne zaboravite piti puno vode.

5. problem: Teško usnivanje i noćno okretanje u krevetu.

Hrana koja pomaže: Jedite kasnije. Možda zvuči nelogično jer svi znamo da jesti tik prije spavanja nikako nije dobro, no primjenjujete li pravilo \"večere u 18\" mogli biste izazvati kontraefekt. Glad će vas natjerati da se osjećate napeto, a zapravo morate biti opušteni kako biste zaspali, objašnjava neurolog Kelly Glazer Baron. Od gladi ćete teško zaspati, ali i buditi se noću. Pokušajte ukrotiti glad 30 minuta do sat vremena prije odlaska u krevet s malim obrokom koji uključuje složene ugljikohidrate. Budući da tijelo prerađuje šećere noću mnogo sporije, kompleks ugljikohidrata poput cjelovite pšenice najbolji je izbor, kaže Baron. To će održati razinu šećera u krvi stabilnom. Možete pokušati i s kriškom sira i nekoliko krekera ili bademima i bananom.

Hrana koja pomaže: Trešnje. Ljudi s kroničnom nesanicom koji su prije spavanja pili sok do trešanja jedan do dva sata prije spavanja spavali su dulje od onih koji su pili placebo sok. Vi, dakako, možete u svoju prehranu ubaciti svježe trešnje kao bolji izbor. Trešnje imaju protuupalna svojstva koja mogu stimulirati proizvodnju citokina, vrstu molekule koja pomaže u reguliranju sna. Također imaju veliku količinu melatonina, hormona koji signalizira tijelu kada je vrijme za spavanje.

5. problem: Izražen PMS.

Hrana koja pomaže. Prvenstveno morate paziti na razine željeza. Istraživači su u jednoj desetogodišnjoj studiji na 3.000 žena otkrili da su one koje su konzumirale više od 20 miligrama željeza dnevno imale oko 40 posto manji rizik od PMS-a od onih koje su konzumirale manje od 10 miligrama. Dovoljno željeza pronaći ćete u šalici cjelovitih žitarica, te bijelom grahu (4 miligrama u pola šalice) i pirjanom svježem špinatu (3 miligrama u pola šalice).

6. problem: Osjetljivost na sunce.

Hrana koja pomaže: Mikronutrijenti nazvani karotenoidi iz voća i povrća štite kožu od opeklina. Wilhelm Stahl, biokemičar sa sveučilišta u Düsseldorfu kaže da ako tih mikronutrijenata imate dovoljno u vašem tijelu, oni zapravo apsorbiraju UV zrake i spriječavaju štetu, umjesto krema za sunčane. Najjači karotenoidi su beta-karoten koji se nalazi u mrkvi, endiviji i špinatu, te likopen u lubenicama i rajčicama. Imajte na umu da učinak nije trenutačan, te bi karotenoide trebao jesti najmanje 10 do 12 tjedana kako bi iz njih izvukli punu korist. Kože će vam zatim biti mnogo zaštićenija od oštećenja uslijed sunca ali i bora, stoji na Huffingtonpost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije