Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dosta vam je da vam pada mrak na oči? Doznajte koje sve probleme s vidom možete riješiti u Zagrebu

Oftalmologija
Foto: Shutterstock
1/2
19.04.2019.
u 18:00

Jeste li znali da je prva laserska korekcija vida u jugoistočnoj Europi izvedena u Zagrebu? U zagrebačkim se oftalmološkim klinikama provode dijagnostički, terapijski i operacijski zahvati iz svih područja oftalmologije

Jeste li znali da je prva laserska korekcija vida u jugoistočnoj Europi izvedena u Zagrebu? U zagrebačkim se očnim klinikama provode dijagnostički, terapijski i operacijski zahvati iz svih područja oftalmologije, bilo da je riječ o skidanju dioptrije, mrene, transplantaciji rožnice ili liječenju glaukoma. Među najpopularnije zahvate ubraja se lasersko skidanje dioptrije, a zagrebačke klinike raspolažu najsuvremenijom opremom, uključujući i naprednu femto-LASIK metodu (All-Laser LASIK). U slučaju da niste kandidat za laser, rješenje i dalje postoji, i to u vidu korekcije dioptrije ugradnjom posebnih intraokularnih leća (ICL).  No,  Zagreb se, što se tiče oftalmologije, ima još čime pohvaliti.

Dvadeset godina iskustva ima Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost. Lani je ta klinika dobila prestižno priznanje američke Academy of Hospitality Sciences, koje je  tu kliniku svrstalo u sam vrh svjetske medicine.  Specijalna bolnica Svjetlost raspolaže sa šest  vrhunski opremljenih operacijskih dvorana u kojima je moguće zbrinuti sve bolesti oka koje zahtijevaju kirurško liječenje – lasersko skidanje dioptrije, ultrazvučna operacija katarakte, operacije na stražnjem dijelu oka kod bolesti uzrokovanih dijabetesom, bolestima žute pjege ili degenerativnim promjenama. U posljednjih 19 godina samo u Klinici Svjetlost Zagreb laserski je skinuta dioptrija s preko 60 tisuća očiju, a u ostale tri očne klinike (Split, Sarajevo, Banja Luka) s još 15. 000 očiju.  Klinika Svjetlost posjeduje četiri excimer lasera i dva femtosecond lasera te izvodi sve metode laserskog skidanja dioptrije i tzv. ALL LASER LASIK. Lasersko skidanje dioptrije izvodi 12  vrhunskih liječnika iz tima Svjetlosti.

Zagrebačka klinika Optical Express raspolaže laserskom tehnologijom koja je navela NASA-u da odobri takve zahvate za svoje astronaute. U toj klinici koriste se i VISX laseri koji su vodeći u djelatnosti i trenutno se upotrebljavaju u 60% zahvata u SAD-u. Njihova pouzdanost i uspješnost poznata je u tom području, a verzija S4 IR dodatno je poboljšala ugled ovih lasera.  Nekad najbolji svjetski igrač golfa, Tiger Woods i bivši top model Cindy Crawford odabrali su VISX laser za svoju operaciju. Emitirajući hladnu i nježnu zraku, laser može remodelirati rožnicu preciznije nego ikad prije. Oftalmološka Poliklinika Bilić Vision prva je u svijetu snimila simulaciju operacije laserskog skidanja dioptrije u 360 stupnjeva. Virtualnu operaciju je moguće doživjeti pomoću virtualnih naočala u Bilić Visionu.

Foto: Shutterstock

Cilj je da svojim pacijentima približe iskustvo laserskog skidanja dioptrije te im pomognu da se riješe straha od nepoznanica zbog kojih se skoro 50% pacijenata ne odluči za tu operaciju. Nakon što stavite virtualne naočale i udobno se smjestite kreće vaša virtualna avantura. Naći ćete se na recepciji Poliklinike Bilić Vision na dan operacije. Imate mogućnost okretanja u 360° tako da se možete okretati okolo sebe lijevo-desno, pogledati gore-dolje i doživjeti sve kao da zaista stojite u Poliklinici. Medicinsko osoblje vas prati do operacijske sale, priprema vas za operaciju i zatim počinje zahvat. Dok proživljavate virtualnu operaciju imat ćete uvid u sve kao da se taj tren operacija izvodi upravo na vama. Za to vrijeme, liječnik objašnjava što se u kojem trenutku izvodi i što predstavlja.

I stručni tim Poliklinike Knezović može se pohvaliti inovativnim tehnologijama i vrhunskim kadrom. Liječnik Igor Knezović 2009. godine uhodao je elitnu Karate chop metodu operacije mrene u  Hrvatskoj.

Ova metoda djeluje izrazito poštedno na ljudsko oko, jer oslobađa najmanje ultrazvučne energije tijekom operacije. Sami zahvat se izvodi endoskopski, na 2,2 mm, bez injekcije, ambulantno i bezbolno. Poznati svjetski inovator u oftalmologiji i izumitelj ove metode, profesor  Agarwal, osobno je surađivao u razvoju metode s  dr. Knezovićem. Prije sedam godina dr. Knezović je uhodao metodu bez reza po profesoru Pallikarisu. Ova metoda ne slabi tkivo rožnice, ne oštećuje suzni film, ne stvara „aberacije visokog reda” odnosno „egzotične” dioptrije. Tijekom zahvata ne koristi alkohol i na taj način izbjegava kemijsko oštećenje podležećeg tkiva. Također, nema mehaničkog pritiska na rožnicu što smanjuje potencijalne rizike tijekom zahvata radi kratkotrajnog povišenja očnog tlaka, kao što je npr. ablacija mrežnice.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije