Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dopamin je važan

Dopamin zaslužan za to kako reagiramo na placebo-lijekove

studio-ilustracija-lijekovi
Boris Ščitar/PIXSELL
26.10.2012.
u 14:58

Zašto na nekoga placebo djeluje, a na nekoga ne? Čini se da su znanstvenici pronašli odgovor

Placebo-efekt neće utjecati na one koji nemaju gen COMT, izuzetno važnu komponentu za stvaranje hormona euforije dopamina koji je ključan za prihvaćanje placeba.

Placebo-tablete obično su obični šećerni bomboni, a do sada su liječnici vjerovali da je moć autosugestije ključna za učinkovitost takve vrste lijekova.

Kathryn Hall i njezin tim iz medicinskog centra Bet Israel otkrili su istraživanjem na 104 bolesnika sa sindromom iritabilnih crijeva poboljšanje nakon placebo-tretmana akupunkturom u kojoj igle nisu doslovno upiknute u kožu. Na jednoj je grupi akupunkturu radio ozbiljan ali pomalo otresit terapeut, dok je prema drugoj grupi terapeut bio izrazito brižan i kod njih stvorio osjećaj ugode. Spomenuti gen, dakle, povezan je s dopaminom koji utječe na dobro raspoloženje pa su pacijenti za koje se brinuo brižan terapeut izjavili da osjećaju šest puta veće poboljšanje svog zdravstvenog stanja, dok oni kod kojih se dopamin lučio u malim količinama za vrijeme tretmana nisu osjećali gotovo nikakve promjene.

Iako su ovi rezultati fantastični, potrebno je još dodatnih istraživanja kojima bi se potvrdili rezultati i na većem broju ispitanika. U tom slučaju jednostavnim genskim testiranjem bit će moguće odrediti tko je pogodan za placebo-tretman, što bi donijelo nezamislive uštede u zdravstvu, piše Daily Mail.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije