Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klasični okusi u modernom ruhu

Donosimo tri recepta koja će nas vratiti u djetinjstvo, a uz ove savjete izvedba će biti kao iz slastičarnice

recepti
Foto: Shutterstock
1/5
22.03.2024.
u 09:09

Imate li omiljeni kolač koji vas podsjeća na djetinjstvo i poznate okuse koje su pripremale vaše mame i bake? Makovnjača, pinca, mađarica, sacherica… samo su neki od recepata koji se na našim prostorima prenose s generacije na generaciju.

No neki od njih zahtijevaju sate i sate provedene u kuhinji, ali i napredne vještine izrade kolača. Ovih blagdana tradicionalni recepti dolaze u novom, modernom ruhu uz dobro poznati okus, ali mnogo jednostavniju pripremu.

Lažna mađarica

Ovaj je klasik mnogima neizostavni dio svih proslava i blagdana, a gotovo da nema osobe koja ne voli slasne slojeve čokoladne kreme između tankih, prhkih kora. Jedan je to od klasičnih okusa iz djetinjstva, recept koji se prenosi s generacije na generaciju, ali u današnjem užurbanom tempu ponekad je teško izdvojiti vrijeme za pripremu slojeva kora. No ako želite uživati u prepoznatljivom okusu u samo 20 minuta, onda je ovo pravi recept za vas.

Sastojci

Ganache

Priprema

U posudu stavite 800 mililitara mlijeka, dodajte čokoladu i stavite kuhati uz povremeno miješanje. U drugoj posudi pomiješajte 400 mililitara mlijeka, dodajte šećer i vanilin šećer i puding od čokolade. Promiješajte da se sastojci sjedine. Kada se mlijeko zagrije dodajte mješavinu pudinga i šećera miješajući da se ne stvore grudice. Kada se krema zgusne maknite s vatre i ostavite da se ohladi pa potom dodajte 250 grama maslaca ili margarina sobne temperature i sjedinite. Kremu podijelite na tri djela pa u posudu slažete red petit keksa, red kreme tako da vam završni sloj budu keksi.

Pripremite ganache: u posudu ulijte šlag do vrenja pa prelijte preko istrgane čokolade i miješajte dok se ne otopi. Vrući ganache prelijte po kolaču i stavite da se ohladi preko noći.

Foto: Shutterstock

Mak kocke

Uz šalicu mlijeka, kavu ili topli čaj, makovnjača je još jedan okus koji nas podsjeća na djetinjstvo. Tradicionalno, priprema se od dizanog tijesta, a ovisno o dodacima, svaka baka ima svoj recept za najbolju makovnjaču. No kada radimo kolače od dizanog tijesta, obično trebamo izdvojiti i do nekoliko sati za pripremu stoga klasični okus maka ove godine donosimo u nešto drukčijem kolaču. Za pripremu vam neće trebati ni vaga, već samo šalica ili čaša od 2 dcl.

Sastojci

Dodatno

  • 2-3 žlice ruma
  • 1 dcl mlijeka

Glazura

  • džem od marelice
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca ili margarina

Priprema

Izmiksajte žumanjke i šećer te dodajte ostale sastojke. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa dodajte u smjesu. Posudu za pečenje premažite s malo ulja pa dodajte smjesu i pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Kada je kolač pečen, prelijte ga mlijekom u koje ste dodali rum i pustite da biskvit upije tekućinu, a potom premažite džemom od marelice. Na pari otopite čokoladu i malac. Prelijte po kolaču i stavite na hlađenje barem sat vremena prije posluživanja.

Foto: Shutterstock

Kokos kuglice

Iako priprema čupavaca nije komplicirana, rezanje biskvita, umakanje svake pojedinačne kockice u čokoladu i kokos može biti zamoran, ali i neuredan posao. Kako biste to izbjegli, ove godine radimo jednostavne kuglice koje će obožavati svi ljubitelji kokosa.

Sastojci

Priprema

Odvojite 100 mililitara mlijeka i pomiješajte prah s prahom za puding i šećerom. U posudi zagrijte preostalo mlijeko pa dodajte mješavinu za puding. Kada se zgusne dodajte 2 vanilin šećera i kokos. Ostavite da se ohladi kako biste mogli oblikovati kuglice rukama. Na pari otopite čokoladu pa svako oblikovanu kuglicu umočite u čokoladu i stavite na tanjur na koji ste stavili papir za pečenje. Po želji dodajte kokos ili bijelu čokoladu za dekoraciju.

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Podravka.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije