Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOZAK Američke znanstvenice dokazale da bračne partnere ne varamo u mislima

Dokazano je: Vlastita supruga privlačnija je od Angeline!

21.05.2009.
u 20:52

Zna se, u jezgri je moždane mase hipotalamus, predio koji ljude upozorava na glad i žeđu, ali i na seksualnu požudu. Kad ona navali u muškarca ili žene, svejedno, znači da ondje djeluje testosteron. Zna se i da osjećaj zaljubljenosti, onu vrtoglavicu koju prati nestvaran osjećaj optimizma uzrokuje dopamin. Hormon čiji je učinak jednak kokainu.

I treći sastojak ljubavi, privrženost, koji našoj vrsti omogućuje da preživi prve dvije navale te odgoji potomstvo, počiva na hormonima vazopresinu i oksitocinu. Svi se oni sudaraju u mozgu i bore za prevlast. A može ih se izmjeriti na uređaju fMRI, magnetskom rezonantskom skeneru od dva milijuna dolara koji mozak snima trodimenzionalno cijelom dubinom, ali kao film. Kad se snimka odmota, mogu se promatrati i mjeriti navale krvi i hormona u dijelove mozga s posve određenim ulogama u životu.

Test obiteljske životinje
Na takvu su uređaju pet godina dragovoljce podvrgavale istraživanjima dr. Helen Fischer, antropologinja sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyu i neurobiologinja Lucy Brown s Medicinskog fakulteta Albert Einstein u New Yorku.

Ispitanike u fMRI-u podvrgavali su prizorima koji pobuđuju požudu te asociraju na zaljubljenost i privrženost. Ispitanici su, međutim, sami odabirali slike koje će im raspaljivati maštu. Uvjet je bio da sami u konkurenciju stave osobe općepoznate po seksualnoj i svakoj drugoj poželjnosti s obiteljskim partneri(ca)ma i slikama iz obiteljskog albuma koje simboliziraju seksualnu privlačnost, zaljubljenost i privrženost.

Istraživanje koje još nije precizno sistematizirano za objavljivanje već danas nedvojbeno pokazuje da smo kao vrsta skloniji svojim stalnim partnerima, nego navodno superiorno poželjnim likovima kojima nas opsjenjuje industrija zabave.

Julie protiv Jolie

Pisac Arnold Stephen Jacobs bio je jedan od njihovih pokusnih kunića. Morao je odabrati tri fotografije svoje žene Julie: erotsku, zaljubljenu i privrženu. Treća je bila s njihovim blizancima Zaneom i Lucasom.

A u konkurenciji su bile sočne slike Angeline Jolie. Pristao je da će divlje maštati u uređaju dok mu naizmjence budu projicirali odabranih šest slika i toga se držao. Njegova je žena također pobijedila u sve tri discipline!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije