Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Dok se šetate, možda vidite 
i kraljicu

29.11.2018.
u 23:45

Što sve možete vidjeti u dvorcu u kojem je nedavno održano vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle

Vojvotkinja Kate baš je jučer bila tu. Žao mi je što to niste mogli vidjeti. Ali znate, mi smo radni dvorac i nikada se ne zna kada će netko od kraljevske obitelji doći ovamo. Kada dođu, onda se sve užurba – ne bez ponosa objašnjava zaposlenica suvenirnice turistici kako se živi u dvorcu Windsor, jednoj od triju službenih rezidencija britanske kraljice Elizabete II.

Riječ je o impozantnoj građevini smještenoj u gradu Windsoru, 36 kilometra udaljenom od Londona.

Dvorac, koji je turistička atrakcija, među ostalim, i zato što su se u njemu nedavno vjenčali princ Harry i Meghan Markle, sagrađen je u 11. stoljeću. Kada je počela njegova gradnja, trebao je biti zaštitna utvrda koja priječi prilaze Londonu, no tijekom godina nadogradnje, postao je jedna od kraljevskih rezidencija, a Elizabeta II. tamo često provodi svoje slobodno vrijeme.

FOTO: Zavirite iza kulisa kraljevske obitelji

1/8

Kako se u Velikoj Britaniji dobro prodaje sve što ima veze s kraljevskom obitelji, nije ni čudo što turisti hrle pogledati dvorac koji je dijelom otvoren, a dijelom zatvoren za javnost.

U tome ih ne sprečavaju ni poveći redovi, kao ni cijena ulaznice od 21,5 funti (oko 185 kuna), a ni činjenica da se prije ulaska u krug dvorca moraju proći rigorozne kontrole i detektori metala. A kada se jednom uđe unutar zidina Windsora, ima se što vidjeti.

Dvorac je okružen prekrasnim vrtovima, malim uličicama, a unutar njega je i kasnogotička kapela sv. Jurja i Albertova memorijalna kapela s grobovima engleskih vladara. Ni u jednoj od spomenutih kapela ne smije se fotografirati, a na red paze zaposlenici, odjeveni u stilizirane odore koje prije pripadaju 18. no 21. stoljeću.

Zanimljivo je i da je većina zaposlenika dvorca, koji rade u suvenirnicama ili paze na red u kapelicama, starije životne dobe.

Unutar dvorca je i dio u kojem žive zaposlenici, ili barem neki od njih, a tu je i stražarnica ispred koje nepomično stoji engleski vojnik u prepoznatljivoj uniformi “crvenih mundira”.

Kao jedna od znamenitosti dvorca ističe se i kuća za lutke kraljice Marije, a ako imaju sreće, posjetitelji mogu vidjeti i kako izgleda procesija i smjena straže koja se odvija dva puta tjedno.

Dvorac Windsor saživljen je s istoimenim gradom čije su ulice prepune malih suvenirnica i kafića, no da sve ipak nije tako kraljevski glamurozno, može se vidjeti po beskućnicima koji spavaju na gradskim ulicama svega stotinjak metara udaljeni od ulaza u kraljevsku rezidenciju.

Pogledajte Meghan Markle u Aucklandu:

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Olujni
Olujni
00:12 30.11.2018.

A moze li se britansku kraljicu vidjeti u svlacionicama engleskih repki kao sto sr to hrvatsku krajicu moze vidjeti?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije