Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Danas je Međunarodni dan vina, a ovo su neke činjenice o vinu koje zasigurno niste znali

Kaže se da samo jedna čaša crnog vina na dan pomaže s protokom krvi i željezom. Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o vinu koje sigurno niste znali.
18. veljače 2020. u 07:00 1 komentara 2843 prikaza
Foto: shutterstock

Iako je vino jedno od najpoznatijih alkoholnih pića koje odgovara uz svaku prigodu, postoje ljudi koje se boje vina, a njihov strah zove se oenofobija.

Postoji ispravan i pogrešan način držanja čaše za vino. Čaša bi se trebala držati za stalak kako vaša ruka ne bi povećala  temperaturu vina u čaši te kako bi ono ostalo savršene temperature, ovisno o vrsti vina.

Budući da se degustacija vina svodi na miris, žene su bolji degustatori jer imaju jače osjetilo mirisa nego muškarci.

Boce vina trebale bi se pohranjivati ležeći. Tijekom vremena, čepovi na bocama mogu se osušiti i komadići plutenog čepa mogli bi padati u vino.

Pogledajte koji su pozitivni učinci vina na zdravlje:

Žene više 'udari' vino, nego muškarce jer u želucu imaju manje enzima koji su potrebni za razgradnju alkohola.

Crveno vino dobro je za zdravlje jer smanjuje šanse za dijabetes 30%, ali sva vina su dobra jer su bez masnoća i kolesterola. Najstariji vinski podrum je na Titaniku. Kada su ronioci promatrali njegove olupine, shvatili su da je većina boca čitavo i preživjelo potonuće.

Kako biste dobili istu razinu antioksidansa koja se nalazi u vinu, trebali biste popiti dvadeset čaša soka od jabuke ili sedam čaša soka od naranče. Čin nazdravljanja počeo je u Rimu kada su stari Rimljani prihvatili grčku tradiciju. Ubacivali su komadić kruha u vino kako bi ublažili jake i kisele okuse. Ženama je u ranim rimskim razdobljima bila zabranjena konzumacija vina, a ako bi ih muž uhvatio u tom činu, imao bi ovlasti ubiti ih.

Četiri zemlje koje proizvode najviše vina su Francuska, Španjolska, Italija te Kalifornija.

Među Hrvatima popularna je i kava, a u videu pogledajte koliko kave piju Hrvati:

Živjeli Ovo piće dvostruko jače 'udari' od bilo kojeg drugog alkohola, iako ima manji postotak alkohola Ljubitelji vina, pozor! Iznimna vinska priča: Morate posjetiti Vinariju Brič Jednostavno Uz ovaj savjet vaše čaše za vino uvijek će biti kristalno čiste!
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • Somelier:

    To su samo pričice. Ja znam da je meni moje naj bolje a tak govoriju i drugi vinogradari za svoje. Izgleda da moje vino ima dosta antioksidansa jer nisam još zahrđal.