Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstveno dokazano

Da biste manje jeli, dovoljno je slijediti ova tri jednostavna savjeta

jedenje
Foto: Thinkstock
05.04.2014.
u 11:30

Ako meditirate, spavate dovoljno i fokusirate se na hranu dok jedete pojest ćete mnogo manje

Britanski znanstvenici nedavno su otkrili da su žene od kojih je zatraženo da detaljno opišu što su jele za ručak pojele mnogo manje hrane tijekom poslijepodneva u odnosu na one koje se nisu fokusirale na ono što jedu. Istraživači zato spekuliraju da prisjećanje na određeni živopisni događaj aktivira hipokampus – dio mozga koji se smatra odgovornim za donošenje odluka i memoriju.

Meditirajte! Osim što pojačava aktivnost dijela mozga u kojem nastaju pozitivne emocije, meditacijom se može potaknuti produkcija serotonina – neurotransmitera koji kontrolira želju za hranom.

Povucite se na neko mirno mjesto, sjednite, prekrižite noge, postavite dlanove na koljena, podignite prsni koš, opustite ramena i povucite ih unazad. Zatvorite oči, udahnite i izdahnite od 5 do 10 puta – potpuno se usredotočite na disanje. Vizualizirajte kako se vaš dah podiže kralješnicom do vrha glave i spušta niz kralješnicu. Ponavljajte ovu vježbu 5 do 30 minuta.

Spavajte dovoljno! Američki znanstvenici ustanovili su da samo dvije besane noći tijekom jednog tjedna obaraju razinu leptina za 18% (hormona koji signalizira osjećaj sitosti), a podižu razinu gerlina (hormon koji izaziva glad) za 30%. Ove hormonske oscilacije, koje se javljaju kao posljedica nedostatka sna, pojačavaju potrebu za konzumiranjem škrobnih namirnica za 45%. Dakle, jedini način da to spriječite jest da spavate najmanje šest sati tijekom noći.

>>Ovo je najbolji način da se riješite kilograma: Jedite kao špiljski ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije