Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti stručnjaka

Cijelo vrijeme pogrešno spremate hranu: Ove namirnice uvijek biste trebali držati u hladnjaku!

shutterstock
07.03.2022.
u 07:00

Postoji voće i povrće koje se u početku može držati na sobnoj temperaturi, ali onda treba čuvati u hladnjaku

S obzirom na to da računi za energiju rastu, moglo bi biti vrijeme da razmislimo što sve držimo u hladnjaku. I premda vas možda neće zanimati smanjenje veličine hladnjaka, postoji šansa da trošite hranu pohranjujući je na pogrešno mjesto.

Nutricionistica Kate Llewellyn-Waters za Daily Mail otkrila je koje se namirnice nikada ne smiju držati u hladnjaku i koje svakako moraju biti na hladnom.

Hrana koju nikada ne smijete držati u hladnjaku

Voće i povrće
Postoji voće i povrće koje nikada ne biste trebali hladiti, uključujući: kivi, mango, limun, limetu, breskve, jabuke, kruške, lubenicu, krumpir, paprike, rajčice, naranče, krastavce, paprike, šljive i češnjak. Iako zapravo neće naštetiti povrću ili voću, može utjecati na okus ili izgled. Niska temperatura hladnjaka može utjecati, a to može uzrokovati truljenje - stoga ovu hranu držite u hladnom, tamnom ormariću.

Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put:

1/5

Banane
Možda ste vidjeli što se događa kada stavite bananu u hladnjak - koža postaje smeđa i mrlja, jer banane uopće nisu prikladne za hladno okruženje. Svjesna da je "oštećena", banana će pokrenuti vlastiti obrambeni mehanizam oslobađanjem enzima zvanog PPO u stanicama svoje kože, zbog čega koža postaje smeđa.

Kruh
Držanje kruha u hladnjaku će ga isušiti i napraviti vrlo neukusan sendvič, pa ako kruh nećete jesti odmah, bolje je da ga zamrznete i izvadite kriške kad budu potrebne. Ako kruh namjeravate koristiti samo za tost, potencijalno biste ga mogli držati u hladnjaku, ali bi zamrzivač bio bolja opcija.

Kava
Ako kavu držite u hladnjaku, to stvarno može negativno utjecati na okus, stoga ju  je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u ormariću i izbjegavati hladnjak.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je još jedan proizvod koji se ne smije hladiti. Optimalna temperatura skladištenja ekstra djevičanskog maslinovog ulja je oko 15°C, što je hladnije od sobne temperature, ali toplije od temperature hladnjaka. Ulja orašastih plodova i sjemenki mogu trajati dulje ako se drže u hladnjaku, ali možete primijetiti da se skrućuju.

Hrana koju trebate držati u hladnjaku samo nakon što se djelomično potroši

Džemovi i umaci
Džemovi, voćni namazi, javorov sirup, umaci, kao što su umak od rajčice, soja umak, hren i senf, trebali bi se čuvati u hladnjaku nakon otvaranja ili djelomične upotrebe proizvoda. Namazi su bogati solju, koja djeluje kao prirodni konzervans. Budući da su dobro očuvani, držanje ovih predmeta u hladnjaku nije uvijek potrebno.

Tajna za savršenu pizzu nije u sastojcima već u jednom triku u pripremi:

1/5

Riža
Zrna, kao što je suha riža, uvijek treba držati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnom, suhom ormariću. Ako vam ostane riže nakon jela, odmah je ohladite pod hladnom vodom, ocijedite i držite u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, ali samo jedan dan.

Jabuke i kruške
Postoji voće i povrće koje se u početku može držati na sobnoj temperaturi, ali onda treba čuvati u hladnjaku, kao što su jabuke i kruške. Prvo ih držite u posudi s voćem nekoliko dana, a zatim ih stavite u hladnjak. Mogu se držati u hladnjaku otprilike tri dana prije nego što se promijeni okus.

Hrana koja se uvijek treba držati u hladnjaku

Određeno voće i povrće
Mnoge namirnice koje uvijek trebate čuvati u hladnjaku su bobičasto voće, kao što su kupine, borovnice, maline i jagode, ali i marelice, trešnje, smokve, grožđe, brokula, kupus, cvjetača, celer, mahune, gljive, špinat i kukuruz šećerac.

Meso, riba, mliječni proizvodi i ostaci
Ovu hranu uvijek treba držati u hladnjaku, iako kao i mnoge druge vrste hrane, sir je zapravo boljeg okusa ako se jede na toplijoj temperaturi. 'Naši okusni pupoljci najbolje rade kada su na tjelesnoj temperaturi, a kada je sir ohlađen, nema tako jak okus kao što su pupoljci ohlađeni. Stoga, prije jela nakratko izvadite sir iz hladnjaka.

Pogledajte za što sve možete koristiti tvrdi sapun u kućanstvu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije