Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Budite na oprezu! Ovo su najopasnije životinje koje prijete iz mora

Ježevi, vlasulje i meduze te neke ribe koje mogu izazvati ozbiljna trovanja vrebaju iz mora upozorava dr. med. Ivana Bočina iz Nastavnog zavoda za Javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Zato je uvijek važno biti na oprezu.
06. srpnja 2019. u 08:37 24 komentara 36953 prikaza
Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

Meduze imaju duge lovke ("krakove") sa žarnim stanicama koje luče otrovni sadržaj. Dodirnu li se, dolazi do izbacivanja žarne niti (poput harpuna) koja ubada tkivo koje ju je dodirnulo i prenosi otrov. Otrov iz lovki meduza kod čovjeka izaziva prodoran bol sličan bolu opekline, zatim crvenilo/osip kože, oteklinu i pojavu mjehurića. Mjesto uboda treba isprati morskom vodom (nikako slatkom jer pojačava osjet bola!), a lovke se mogu pokušati odstraniti pincetom (ne prstima!). Mjesto je uboda dobro isprati octom ili alkoholom (blokiraju "neeksplodirane" žarnice). 

nasmijala mnoge Ova majka je zakon: Napisala urnebesne savjete sinu koji ide na odmor!

meduza | Autor : Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U Jadranskom moru prebivaju otrovne ribe, a za turiste, kupače, ronioce i ribolovce najvažnije su ribe koje imaju otrovne bodlje u perajama, repu ili na škržnim poklopcima, te ribe otrovnog ugriza.

U prvu skupinu riba spadaju ribe paukovke (pauk žutac, crnac, bijelac i mrkulj) koje najčešće borave na pjeskovitom dnu, zatim škarpinke (škarpina, škrpun, crvena škrpinica, itd.) i ražolike ribe (golub kosir, raža žutulja, itd.). Njihov je otrov vrlo jak (osobito najmanjeg, ali najotrovnijeg pauka žutca), a po djelovanju je sličan zmijskom otrovu. Bol koji se javlja žestok je, pulsirajući, širi se od mjesta uboda koje oteče i mijenja boju tkiva (od sasvim bijele preko crvene do tamnomodre), a mogu se pojaviti i mjehurići. Ranu treba isprati, a ostatke otrovnih bodlji treba odmah izvaditi. U ozbiljnijim slučejavima treba zatražiti pomoć liječnika.

Sunčanje korisno Stručnjaci otkrivaju kada treba nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom da bude najučinkovitija

U drugoj skupini riba, najznačajnija je murina, vrlo agresivna riba otrovnog ugriza (napada ronioce ako je uznemire). Na mjestu otrovnog ugriza javlja se crvenilo, oteklina, jaki bolovi, grčevi i otežano disanje. Kako je i ovaj otrov termolabilan, mjesto ugriza potrebno je uroniti u toplu vodu. Ranu je poslije potrebno dezinficirati i prekriti sterilnom gazom (ako nemate, ostavite je otvorenu). Ugriz murine nužno je kirurški obraditi u zdravstvenoj ustanovi, te dalje postupiti po uputama liječnika.

murina | Autor : Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kada stanemo na morskog ježinca dolazi do mehaničkog lomljenja bodlji, koje prodiru duboko u tkivo, gdje mogu zaostati i uzrokovati dodatne komplikacije  (gnojenje, stalan bol i sl.). U rani se obično vide polomljeni djelići bodlji, a na mjestu uboda crvenilo i oteklina. Mjesto uboda potrebno je dezinficirati (alkohol, antiseptik) te ako ste spretni, sterilnom iglom (može se kupiti u ljekarni) izvaditi bodlje. Nakon toga je potrebno zaštititi mjesto uboda (sterilna gaza, flaster), te mirovati (ako postoji puno uboda u petu/stopalo i sl.).

morski jež | Autor : Getty Images, LPI Foto: Getty Images, LPI

Vlasulje nalikuju morskom bilju, međutim spadaju u red žarnjaka.Vlasulje na svojim lovkama sadržavaju žarnice ispunjene otrovom. Pri dodiru s vlasuljom osjeti se ubod poput žalca. Nakon nekoliko minuta pojave se na koži crveni krugovi/osip koji obično nestanu tijekom jednog dana. Katkad se mogu javiti i mjehurići na koži, a zbog svrbeža nije rijetka ni sekundarna infekcija kože.

Kako se odjenuti dok su vani temperature +35, a u uredu ili stanu radi klima?

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu