Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li ga ozakoniti?

Brojni hrvatski liječnici su za legalizaciju kanabisa

kanabis
Foto: Thinkstock
1/3
04.11.2014.
u 10:59

Jedini je zahtjev za analizu liječenja kanabisom zbog legalizacije u RH podnesen 2010., ali je odbijen

Uhićenje 80-postotnog invalida oboljelog od multiple skleroze Huanita Luksetića zbog 11 stabljika indijske konoplje, sušare i pribora za izradu ulja kanabisa uznemirilo je mnoge koji svjedoče koliko je tim uljem poboljšao svoje zdravstveno stanje. Tim je slučajem ponovno aktualizirano korištenje kanabisa u medicinske svrhe.

Iskustvo fizioterapeuta

U splitskom Društvu multiple skleroze mnogi si uljem konoplje olakšavaju zdravstvene tegobe. – Koliko vidim, gotovo pola ih je probalo ulje, ali ono je skupo i time teže dostupno. Koristi su vidljive. Smanjio im se tremor, produžio period aktivnog rada, poboljšala ravnoteža, gibljiviji su – kaže Goran Jugović, viši fizioterapeut. Najpoznatiji svjetski zagovornik legalizacije konoplje u medicinske svrhe, Kanađanin Rick Simpson, neumorno dokazuje da je na vlastitu primjeru iskusio taj prirodni lijek.

Izliječio si je rak kože i opekline ruke te 2004. godine na web stranici objavio recept za pripremu ulja, koje prave mnogi diljem svijeta, a internetski su forumi prepuni svjedočanstava o ljekovitosti pripravka kod niza bolesti. Sada već i najveći protivnici znaju da temelja za primjenu u strogo medicinske svrhe ima, ali, nažalost, iz straha od širenja uporabe konoplje radije ne žele otvarati tu Pandorinu kutiju. Ni zdravstvene se vlasti kraj toliko gorućih problema u zdravstvu nemaju snage angažirati u tome, već jednostavno čekaju da EU zauzme jedinstven stav o tom pitanju.

Anesteziologinja Ambulante za bol i palijativnu medicinu karlovačke Opće bolnice, prim. dr. Marijana Persoli-Gudelj, podsjeća da je medicinsko djelovanje ulja višestruko dokazano. Nuspojave postoje, priznaje, ali su daleko manje nego kod nekih legalnih farmaceutskih lijekova koji mogu izazvati čak i smrt, dok, kaže, prof. Lester Grinspoon s Harvarda tvrdi da nije zabilježena nijedna smrt od konoplje.

– Pacijenti ga, na osnovi tuđih i vlastitih iskustava, nabavljaju ilegalno i skupo plaćaju. Prema tome, legalizacijom bi se zaustavilo ilegalno tržište, poboljšala kvaliteta života bolesnika, a u nekim slučajevima i rezultati liječenja – ističe dr. Persoli-Gudelj.

– Analgetski učinak medicinskog kanabisa je neosporiv, ali navodi se i njegovo antitumorsko djelovanje. Prema tome, treba ga uvesti u terapiju onkoloških bolesnika već u aktivnoj fazi liječenja, a ne samo u palijativnom liječenju – jasna je dr. Persoli-Gudelj, inače predsjednica Sekcije za liječenje boli u onkologiji Hrvatskog onkološkog društva. S obzirom na to da se danas opijati primjenjuju i u liječenju kronične nemaligne boli, misli da bi i tu postojale određene indikacije jer, kaže, u literaturi se spominje čitav niz bolesti kod kojih je opravdana njegova primjena u samoj terapiji bolesti.

Foto: Ilustracija: Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: Marko Jurinec/Pixsell

Prof. Josip Čulig, voditelj Referentnog centra za farmakoepidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, kaže kako je u više od 28 zemalja registriran oralni sprej koji je prošao klinička ispitivanja kod pacijenata s različitim bolestima i pokazao učinak na njihove simptome: neuropatsku bol, multiplu sklerozu, bol kod raka, reumatoidni artritis, disfunkciju mokraćnog mjehura. Nisu, napominje, u svim zemljama sve indikacije odobrene.

– Nema dvojbe da ekstrakti medicinske konoplje imaju koristan klinički učinak. No, da bi se primjenjivali kod ljudi potrebno je formulirati proizvod prema Zakonu o lijekovima. Što prije Hrvatska učini pomak zasnovan na stručnom mišljenju i ako treba uskladi zakone, prije će prestati nekontrolirana primjena različitih pripravaka. Što se znanosti tiče, dileme nema: postoji endokanabinoidni sustav i na njega se može utjecati egzogeno, tj. pomoću lijekova – jasan je prof. J. Čulig.

Upravo zbog mogućnosti utjecaja konopljina sastojka THC-a na psihičko stanje ljudi, za prof. Slavka Sakomana konoplja je prije svega ipak – droga. Smatra da se treba još puno istraživati kako bi se nedvojbeno odgovorilo na pitanje može li bilo koji proizvod od konoplje dobiti status lijeka, a izražava i skepsu prema njezinu prodoru na tržište pod egidom lijeka. U konačnici bi to, napominje, moglo imati za cilj legalizaciju marihuane, kao u američkoj saveznoj državi Colorado.

– Ako će uporaba marihuane ili njenih sastojaka biti šire prihvaćena u EU i osobito ako će to preporučiti ili odobriti Europska medicinska agencija ili Svjetska zdravstvena organizacija, tada je logično da to učinimo i mi. Hrvatsko zdravstvo ima puno važnijih problema – kaže dr. Sakoman.

Registrirani lijek

Sličan je i službeni stav resornog ministarstva. Kaže da je RH potpisnica konvencija UN-a o suzbijanju zloporabe droga, a da je marihuana u cijelom svijetu kontrolirana supstanca uvrštena u popis droga. Primjena marihuane u medicinske svrhe značila bi primjenu registriranog lijeka. U Hrvatskoj, međutim, nema pokrenutih postupaka za izdavanje odobrenja bilo kakvog kliničkog ispitivanja liječenja kanabisom, tj. lijekom koji sadrži kanabis.

– Nije nam poznato ni provođenje bilo kakve druge analize liječenja kanabisom u cilju legalizacije u medicinske svrhe. Jedan je takav zahtjev bio podnesen 2010., ali je odbijen – kažu u Ministarstvu zdravlja.

>>Na slobodi muškarac uhićen zbog uzgoja marihuane za liječenje

>>Konoplju za medicinske svrhe hitno legalizirati

Komentara 37

IZ
Intruder_ZD
12:03 04.11.2014.

Farmaceutska industrija je jedna od jačih industrija u u svijetu. Imaju ogromne dobiti od svojih proizvoda na koje imaju patent. Marihuana je jednostavan, djelotvoran i lako dostupan lijek ukoliko se legalizira! Proizvode od marihuane oni ne mogu patentirati i zato se bore da se marihuana nikad ne legalizira! Imaju dovoljno novca da potkupe svakog političara i svakog doktora kao što je Sakoman da širi laži o marihuani!!

SK
SkushaDeLuxe
12:41 04.11.2014.

U slučaju potpune legalizacije, Hrvatska bi otplatila vanjski dug u dvije berbe, da ne spominjemo produzenje turisticke sezone na cijelu godinu, potpuni procvat poljoprivrede i medicinskog turizma kojemu toliko težimo. O smanjenu kriminala i oporezivanju prodaje da ne pričamo. Toliko beneficija donio bi samo jedan zakon... Nizozemska nas razvaljuje u turizmu, a što imaju za ponudit osim dima marihuane... ništa... I samo ako se pitate NE pušim marihuanu kao ni cigarete samo razmišljam logično....

VE
velika
11:12 04.11.2014.

nisu jos ozakonili niti upoorabu cijele stabljike industrijske konplje.. ne znam da li ste primjetili da svaki puta kada nesto ide u korist gradjana to se ceka godinama ili mjesecima...npr kad je islo smanjivanje doprinosa za zdravstvo to se cekaloo mjescima u ondnosu na povecanje pdva..a te su kao 2 mjere bile povezane...sad od 01.12 uvode vece poreze na igre na srecu a tek od 01.01 smanjuju porez na place... kad treba lupati po ljudima uvede se po hitno postupku ..a kad im treba oslobodit 3 lipe na placu o tome se vijeca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije