Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vaš glas

Konoplju za medicinske svrhe hitno legalizirati

Nensi Krupić
29.10.2014.
u 10:17

– Lijekovi koji se nude oboljelima od multiple skleroze ne liječe, a imaju strašne nuspojave – kaže Nensi Krupić

Nakon uhićenja Huanita Luksetića iz Matulja, oboljelog od multiple skleroze, Grupa oboljelih od multiple skleroze oglasila se u javnosti. Osudili su uhićenje i pritom od resornog ministra i saborskih zastupnika zatražili da podupru legalizaciju konoplje u medicinske svrhe, kako je to moguće u nekim zemljama.

– Lijekovi koji se nude oboljelima od multiple skleroze ne liječe, a imaju strašne nuspojave koje mogu biti i gore od same bolesti, primjerice, nepokretnost, nemogućnost govora i gutanja, a u konačnici i smrt. Za razliku od lijekova, ima dokaza da korištenje konopljina ulja olakšava pa čak i potpuno rješava probleme – kaže uime Grupe Nensi Krupić (na fotografiji), i sama oboljela od multiple skleroze, i dodaje:

– To je ujedno jedan od razloga što sam se priključila Živom zidu, da ostvarim mogućnost liječenja i promijenim ove sulude zakone. Sve više je istraživanja i stručnjaka koji govore u prilog medicinske uporabe konoplje, ali u Hrvatskoj još ne nalaze za shodno legalizirati konopljino ulje-smolu, po uzoru na druge razvijene zemlje, gdje se ono može dobiti u ljekarnama, kaže. Dodaje i da su oboljeli od MS najugroženija skupina bolesnika jer im je zabranjena i dilatacija vena.

– Ne vidimo razloga da taj jeftin postupak ministar Varga ne želi odobriti – poručuje Nensi Krupić.

O mogućnosti zloupotrebe kaže: Od konoplje još nitko nije umro, dok tamo gdje se igraju djeca rastu grmovi čija je jedna bobica dovoljna da usmrti.

>>Holy: 'Konoplja je izuzetno korisna. Nadam se da će Vlada pokrenuti legalizaciju'

Komentara 37

SE
Secli
10:37 29.10.2014.

Ja si sam propisujem dnevnu dozu radi prevencije bilo kakvih bolesti.Svi imalo pametni ljudi znaju koliko je ta biljka zdrava,ali to ne pase korporacijama koje rade i prodaju ljekove koji nas truju.

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
10:31 29.10.2014.

Da da legalizirati.

SE
sestrićna
10:38 29.10.2014.

i sex u medicisnke svrhe hitno legalizirati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije