Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poboljšava okus svakog jela

Brojne su blagodati: Razlozi zašto je luk odličan za vas!

Unsplash
08.11.2023.
u 11:30

Ovo možda i niste znali..

Luk je niskokalorična, začinska biljka prepoznatljive sumporaste arome koja potječe iz Azije i Bliskog Istoka. Koristi se za jelo, ali i u ljekovite svrhe već oko 5000 godina. To ne čudi ako je poznato da će luk poboljšati okus baš svakog jela bez obzira na to preferirate li svježe komadiće u salati i sendviču, pirjane u juhama, varivima i gulašima ili pečene s mesom, piše BBC Good Food.

U svježem obliku luk je iznimno ljut, no ako ga podvrgnete dugotrajnoj termičkoj obradi na laganoj temperaturi, postat će sladak i karameliziran. Luk možete i kiseliti i kao takav dodati različitim jelima.

VEZANI ČLANCI:

Zašto treba jesti luk? U najviše zdravstvenih dobrobiti luka uživat ćete ako ga jedete u sirovom obliku. On, naime, sadrži brojne hranjive tvari, od vitamina A, C i E do kalcija, kalija i magnezija, koje imaju blagonaklono djelovanje na ljudski organizam.

1. Luk sadrži kvercetin, koji snižava visoki krvni tlak, sprječava stvaranje plaka na stijenkama arterija, ali i formiranje krvnih ugrušaka te tako smanjuje mogućnost od bolesti srca i krvožilnog sustava.

2. Bogat je antioksidansima, koji osnažuju imunitet tijela.

3. Djeluje protuupalno.

4. Dobar je izvor kalcija – minerala koji je neophodan za zdravlje kostiju.

5. Konzumacija sirovog luka povećava razinu testosterona kod muškaraca i pomaže kod problema erektilne disfunkcije, otkrila je studija objavljena u časopisu Biomolecules.

6. Iako ga mnogi izbjegavaju jesti zbog neugodnog zadaha, istraživanja su pokazala da on doprinosi zdravlju zubi.

7. Odličan je diuretik te potiče rad bubrega.

VEZANI ČLANCI:

Tko ne bi smio jesti luk? Luk može uzrokovati gastrointestinalne smetnje kao što su žgaravica, nadutost, mučnina i povraćanje. Ako imate problema sa sindromom iritabilnog crijeva i osjetljivošću cijelog probavnog sustava, radije preskočite ili smanjite konzumaciju luka. Također, nemojte pretjerivati s konzumacijom luka, pogotovo ako ste jedna od onih osoba koje pate od niskog tlaka.

Koji luk izabrati za što? Kada birate glavice luka, one trebaju biti čvrste, bez vidljivih oštećenja i plijesni na površini. Najbolje ih je čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Na tržištu se mogu naći različite vrste luka, koje se razlikuju po boji, veličini, ali i namjeni u kuhinji. Žuti luk, primjerice, najbolje je iskoristiti za pirjanje u varivima, gulašima i sličnim jelima. Srebrenac je najbolji sirov, a ljutika je vrlo ukusna u namazima i paštetama.

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar - češnjak! 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije